Oglasi

Vijeće sigurnosti produžilo misiju UN-a u Afganistanu

Rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija usvojilo je 15-člano Vijeće.
Afganistan, Napad, VojniciMisija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnostiEPA - Ilustracija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je jednoglasno odlučilo produžiti političku misiju UN-a u Afganistanu (UNAMA) nakon što su u posljednji trenutak uspjeli prevladati kinesku prijetnju vetom ako se u rezoluciji ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekt „Jedan pojas, jedan put“. 

Rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija usvojilo je 15-člano Vijeće i u njemu se ne spominje kineski projekt.

„Na našu žalost, nekoliko zemalja odbilo je zadržati prethodno dogovoreni nacrt rezolucije“, rekao je kineski veleposlanik Zhang Jun, prenosi Hina.

Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije bilo je potrebno devet glasova kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto. Stalne članice su SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija. 

Misija uspostavljena 2002. godine

Vijeće sigurnosti trebalo je o rezoluciji o misiji UNAMA glasati u ponedjeljak, no to je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo vrijeme za dodatne pregovore. 

Misija UN-a uspostavljena je u 2002. i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore i pruža podršku pokretanju mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana.

Misija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnosti i protekle tri godine rezolucije su podržavale projekte koji potiču trgovinu i promet poput kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

U martu su se SAD i zapadne zemlje zauzele za to da se taj dio izbaci iz rezolucije izazivajući sukob s Kinom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.