Vijeće poručilo Grčkoj i Kipru da pričeka akciju EU-a protiv Turske

Turski istraživački brod stigao je do lokacije u istočnom Mediteranu, gdje će tražiti izvore ugljovodika (EPA)

Grčka i Kipar tražili su, na samitu evropskih čelnika u petak, oštriji odgovor Evropske unije na turska istraživanja prirodnog plina u vodama na koje polažu pravo i Ankara i Nikozija, ali im je rečeno da se suzdrže i pričekaju novi samit u decembru.

Dvije sedmice nakon prošlog samita, na kojem su čelnici zemalja članica raspravljali o ekonomskim sankcijama, EU nije uspio uvjeriti Ankaru da prestane istraživati prirodni plin u spornim vodama, na koje pravo polažu još i Grčka i Cipar.

Turska je poručila u srijedu da ponovno pokreće operacije istraživačkog broda koji je povučen prošloga mjeseca.

“Planiramo samit u decembru. I planirali smo, doista, ponovno se baviti time i procijeniti situaciju u istočnom Mediteranu i u Turskoj”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na novinskoj konferenciji poslije samite, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Francuska i Njemačka poručile su ranije ove sedmice da Turska ima samo nekoliko sedmica da promijeni svoj stav i prestane s provokacijama, ali nisu uputile ultimatum, što su priželjkivali Atina i Nikozija.

Otvoreni za razgovor sa Ankarom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon samita da su evropske vođe potvrdili svoju podršku Grčkoj i Kipru, ali su i otvoreni za razgovore i s Ankarom.

Na samitu 2. oktobra dogovoreno je da će Turska dobiti rok do početka decembra nakon čega će se, ako Ankara ne popusti, razmotriti ekonomske sankcije.

Turska je, uz istraživački brod koji je poslala blizu grčkog otoka, poslala drugi brod, koji provodi seizmička ispitivanja, u ekonomski pojas koji Kipar smatra svojim.

“Turska ostaje konzistentna u svojem provokativnom i agresivnom ponašanju”, optužio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u četvrtak u Briselu.

Izvor: Agencije