Vijeće ministara BiH usvojilo hitne mjere za migrantsku krizu

Novim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u Bosni i Hercegovini za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama (Al Jazeera)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je plan hitnih mjera za suočavanje s migrantskom krizom, a prva je uspostava operativnog štaba koji će koordinirati sve aktivnosti tijela vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nakon sjednice Vijeća održane u Sarajevu iza zatvorenih vrata medijima je dostavljeno saopćenje u kojem stoji da je usvojen paket mjera prioritetno usmjerenih na bolju kontrolu granice, učinkovitiju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriju Bosne i Hercegovine, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima, prenosi Hina.

Smještajni kapaciteti

Kako je pojašnjeno, tim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u Bosni i Hercegovini za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Od nadležnih tijela vlasti u Srbiji, Crnoj Gori i Evropskoj uniji zatražit će se poduzimanje mjera u vezi s rješavanjem migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

U saradnji s Hrvatskom u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine planiraju riješiti pitanje propusnosti granica kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje saradnje policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, novim mjerama intenzivira se i saradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i Evropske unije.

Prema ranije objavljenim informacijama policijskih agencija i Službe za poslove sa strancima, od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo je gotovo 4.000 ilegalnih migranata, a procjena je da je njih 70 posto već napustilo zemlju na putu ka državama članicama Evropske unije.

Izvor: Agencije