Vijeće ministara BiH odobrilo sredstva za lokalne izbore

Bevanda je ponovio kako je Ministarstvo finansija po drugi put donosilo budžet, ali budžetski okvir je onakav kakav je bio i planiran (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, a u kojem su planirana i sredstva za ovogodišnje lokalne izbore u ovoj državi, prenose agencije.

Kako Fena prenosi, Nacrt budžeta će biti upućen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Ove navode potvrdio je novinarima državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda koji je ponovio kako je ministarstvo kojem je na čelu po drugi put donosilo budžet, ali budžetski okvir je onakav kakav je bio i planiran, s tim da su urađene uštede gdje god je bilo moguće.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je prošle sedmice kazao da je plan bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru, ali da su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija za izmjenu određenih budžetskih korisnika.

Odgoda zbog novca

Zbog toga je, naveo je tada Tegeltija, pomjereno usvajanje budžeta na Vijeću ministara BiH.

Ovogodišnjim budžetom planirana su sredstva za lokalne izbore u iznosu višem od četiri miliona konvertibilnih maraka, odnosno više od dva miliona eura.

Centralna izborna komisija ranije je odgodila lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta države, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije