Vijeće Evrope zabrinuto zbog migrantske politike Italije

Pozivam vas da se pobrinete da ljudska prava osoba koje su spašene na moru nikada ne budu ugrožena, izjavila je komesarka Vijeća Evrope (Arhiva)

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović izrazila je “duboku zabrinutost” zbog odnosa Italije prema migrantima kako u zemlji tako i na moru, i zatražila od vlade u Rimu pojašnjenje u vezi s novim zakonom i nastojanjima da isprazni velike prihvatne centre.

Mijatović je u pismu italijanskom premijeru Giuseppeu Conteu izrazila žaljenje zbog “očigledne žurbe” s kojom je jedan prihvatni centar ispražnjen, prenosi agencija AP.

‘Prestanite igrati igrice’

Ona je, također, ukazala na “uznemirujuću” činjenicu da sada neki migranti, koji zaslužuju zaštitu, mogu postati beskućnici zbog novog zakona koji ograničava njihove beneficije.

Mijatović je kritizirala i odbijanje Italije da dozvoli spasilačkim brodovima da pristanu i prepuštanje Libiji “odgovornosti” spašavanja migranata.

“Pozivam vas da se pobrinete da ljudska prava osoba koje su spašene na moru nikada ne budu ugrožena”, izjavila je komesarka Vijeća Evrope.

Komesar za migracije Evropske unije Dimitris Avramopoulos pozvao je evropske zemlje da prestanu “pregovarati o ljudskim životima”, navodeći da je “ovo trenutak da se prestane sa igranjem igrica”.

Izvor: Agencije