Oglasi

Vijeće Evrope usvojilo rezoluciju o Kosovu

Poziv Beogradu i Prištini da izbjegnu situaciju koja bi dovela do pretvaranja sjevera Kosova u zamrznuti sukob.
Autor rezolucije je švedski socijalistički poslanik Bjorn von SydowEPA

Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope (PS VE) usvojila je rezoluciju o Kosovu u kojoj je ocijenjeno da je napredak u poboljšanju vladavine zakona na Kosovu spor, naročito u pogledu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Također je upozoreno da pravosuđe i dalje pati od političkog uplitanja, neefikasnosti i od nedostatka transparentnosti.

U rezoluciji, koja je usvojena na osnovu izvještaja - "Situacija na Kosovu i uloga VE" izvjestioca Komiteta za politička pitanja i demokratiju Bjorna von Sydowa, Beograd i Priština se pozivaju da se angažiraju u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU "otvorenog uma" i bez preduvjeta i intenziviraju napore da se izbjegne situacija koja bi dovela do pretvaranja sjevera Kosova u zamrznuti sukob.

Uvjeti za povratak

PS VE poziva vlasti u Prištini da, između ostalog, stvore uvjete za održivi povratak i reintegraciju raseljenih što podrazumijeva čitav niz mjera uključujući borbu protiv trgovine ljudima i ispunjavanje međunarodnih standarda kada je riječ o vraćanju imovine poslije konflikta, prenosi agencija Tanjug.

"Politički dogovor o upravljanju ovim područjem je preduvjet za održivo rješenje i ostvarenje evropskih težnji i Beograda i Prištine," navedeno je u rezoluciji, koja je usvojena sa 115 glasova za i 15 protiv.

Sydow je u svom izvještaju ocijenio da su se u protekle dvije godine na Kosovu desili važni događaji u pogledu upravljanja i političke stabilnosti i sprovođenja reformi.

On je naveo i da su, međutim, potrebni veći napori kako bi se poboljšala funkcionalnost demokratskih institucija, naročito Skupštine Kosova, kao i efikasniji rad u javnoj administraciji i pravosuđu.

"Postoji opći nedostatak vladavine prava na Kosovu. Korupcija je prisutna u cijeloj zemlji, na raznim nivoima. To se odnosi na pravosuđe, tužioce. Vladavina prava se mora poboljšati i ona mora biti predviđena za sve", kazao je Sydow tokom zasjedanja PS VE.

Poštovanje neutralne politike

On predlaže da Parlamentarna skupština intenzivira i proširi dijalog sa predstavnicima političkih snaga u Skupštini Kosova uz puno poštovanje statusno neutralne politike, koju, kako se ističe, SE nastavlja da vodi iako 34 od 47 država članica priznalo nezavisnost pokrajine.

On je upozorio da je glavni izazov na Kosovu implementacija ljudskih prava i vladavina zakona, a posebno borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Sydow je kao pozitivno izdvojio politički dijalog premijera Beograda i Prištine, prenosi radio Slobodna Evropa.

"To otvara prostor mogućnosti za rješavanja fundamentanih političkih problema zajedno sa tehničkim pitanjima. Informiran sam da je dosta toga sprovedeno, a to je bilo glavno, sprovođenje dogovorenog", naveo je on.

Sydow je, također, pozvao na veću ulogu SE na Kosovu, a zatražio je i jačanje dijaloga Vijeća sa izabranim političkim predstavnicima na Kosovu.

Kako je rekao, alarmantno je što djeca uče po različitim planovima i programima, koji navode na različita viđenja prošlosti, što će utjecati na budućnost.

Izvor: Agencije