Vijeće Evrope: RS najveći krivac za paralizu BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (VE) usvojila je u utorak na zasjedanju u Strazburu velikom većinom Rezoluciju o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Kako je iz Strazbura izvijestila reporterka Al Jazeere Dalija Hasanbegović, tri osnovna problema identificirana u rezoluciji su neformiranje vlasti na državnom nivou, neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i nesudjelovanje bh. predstavnika u tijelima Vijeća Evrope.

“To je četvrti izvještaj o BiH u protekle tri godine. Ovaj je do sada najoštriji. Manji broj poslanika je kritikovao oštrinu i najavljenje sankcije, no komitet i izvjestioci su ostali pri svom stanovištu – nema vremena za traženje lijepih riječi”, kazala je Hasanbegović.

Vijeće Evrope smatra da korištenje entitetskog glasanja, na način na koji se to koristi u BiH, predstavlja veoma značajnu prepreku za sve reformske procese, budući da se ovim veoma često i bez ikakve mjere zaustavlja usvajanje ne samo zakona, nego i drugih reformskih procesa.

Od etnokratije do demokratije

Karin Woldseth, jedna od izvjestiteljica Parlamentarne skupštine VE, pozvala je vlasti i ključne političke aktere u BiH da „zaustave opstrukciju  i konstruktivno rade na nivou državnih institucija“.

Novi komesar za ljudska prava

Nils Muižnieks iz Latvije u utorak je izabran za Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća.

Mužnieksov šestogodišnji mandat počinje u aprilu.

Mužnieks je bio ministar za društvene integracije u Vladi Latvije, te bivši predsjedavajući Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije.

Komesar za ljudska prava VE posjećuje države članice kako bi razgovarao sa vladama i civilnim društvom.

„Vrijeme je da se sa etnokratije pređe na demokratiju“, kazala je Woldseth na početku debate u Parlamentarnoj skupštini.

U saopćenju Parlamentrane skupštine VE se navodi da će skupština pažljivo pratiti situaciju u BiH u vezi sprovođenja ove i prethodnih rezolucija.

“Ako ne bude napretka do 15. marta 2012., skupština će razmotriti eventualne buduće mjere na svojoj sjednici u aprilu 2012”.

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini VE Saša Magazinović kazao je kako je činjenica da su Rezolucija i izvještaj VE usvojeni sa samo tri glasa protiv, “što je rezultat koji pokazuje jasno opredjeljenje Vijeća Evrope kada je u pitanju BiH”.

Magazinović je istakao da su odbijeni amandmani koji su imali za cilj suštinsku izmjenu Rezolucije.

“Prije svega, odbijen je zajednički amandman SNSD-a, SDS-a i HDZ-a koji je išao za tim da u BiH ne treba sveobuhvatna izmjena ustava, nego samo rješavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci”, kazao je on.

Zloupotreba glasanja

Velikom većinom glasova je odbijen prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke i Hrvatske demokratske zajednice,  kojem je bila namjera da se kaže da se entitetsko glasanje ne zloupotrebljava, kazao je Magazinović.

Milica Marković, predstavnica SNSD-a i članica delegacije parlamenta BiH koja prisustvuje januarskom zasjedanju Parlamentarne skupštine VE, rekla je da je Rezolucija generalno vrlo štetna i kontraproduktivna za BiH i da će više podijeliti strane u BiH nego što će ih objediniti u rješavanju problema.

“Rezolucija je sastavljena pristrasno, neobjektivno i izvjestilac nije želio da sagleda sve probleme koji su na djelu u BiH”, rekla je Marković i dodala da je u Rezoluciji navedeno da je BiH paralizirana i da je u dubokoj krizi, najtežoj od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ona je istakla da je izvjestilac u 90 posto slučajeva krivicu za postojeće stanje fokusirao ka Republici Srpskoj, a prije svega na poslanike RS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za koje je rečeno da su “prekomjerno, pretjerano i beskorisno koristili entitetsko glasanje o takozvanom vitalnom nacionalnom interesu” i da su tako blokirali put BiH prema evropskim integracijama.

Marković podsjeća da je na ovaj dio, ali i dio gdje se prozivaju poslanici RS-a zbog entitetskog glasanja uložila amandmane, koji su odbijeni.

“U ovom ataku cilj je ukidanje entitetskog glasanja, za koje izvjestilac smatra da bi se time riješili svi problemi”, navodi Marković. 

Široke reforme

Vijeće Evrope smatra da se presuda u slučaju Sejdić-Finci i njena implementacija trebaju posmatrati isključivo kao prvi korak u sveobuhvatnoj reformi ustava.

“Problematično je što se, pod potrebom izvršenja presude u slučaju Sejdić i Finci, pokušava na mala vrata uvesti široka reforma, jer izvjestilac u ovom dokumentu kaže da je Daytonski Ustav BiH luđačka košulja koja joj je institucionalno nametnuta Daytonskim sporazumom i ustavom koji je proizišao iz njega”, rekla je Marković.

U diskusiji u Parlamentarnoj skupštini VE je sudjelovala i članica delegacije BiH Borjana Krišto, koja je govorila o nepovoljnoj poziciji hrvatskog naroda u Federaciji BiH i u BiH.

Magazinović je poručio da je BiH jedina moguća opcija za narode ove zemlje, koji  moraju živjeti zajedno.

Izvor: Al Jazeera i agencije