Oglasi

Vijeće Evrope razmatra ukidanje sankcija Rusiji

Ovo tijelo razmatra ukidanje sankcija jer se plaši povlačenja Moskve iz ove organizacije, kaže generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland.
Thorbjorn Jagland (desno) je odbacio navode da su se ruski zvaničnici sastajali s njim i prijetili da će se povući iz Vijeća EvropeEPA

Vijeće Evrope razmatra mogućnost donošenja odluke o ukidanju sankcija Rusiji, jer se plaši povlačenja Moskve iz ove međunarodne organizacije, piše Financial Times, pozivajući se na generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda.

"Bit će veoma loše ako Rusija napusti ovu organizaciju, jer su konvencija i sud veoma važni za građane Rusije", rekao je Jagland i naveo da bi povlačenje Moskve iz Vijeća Evrope imalo negativan utjecaj na Evropu, prenose ruske agencije.

"Jer ćemo tada dobiti Evropu bez Rusije, što će biti veliki korak unazad", istakao je Jagland.

On je odbacio navode da su se ruski zvaničnici sastajali s njim i prijetili da će se povući iz organizacije, prenosi Tanjug.

Doprinos za budžet

Prema Jaglandovim riječima, odbijanje Moskve da plati doprinose za budžet Vijeća Evrope može dovesti do toga da Rusija napusti organizaciju dobrovoljno, ili na inicijativu drugih zemalja.

Generalni sekretar Vijeća Evrope naglasio je da organizacija neće dovoditi u pitanje svoje principijelne stavove i priznati "aneksiju" Krima, ali i da je neophodno trezveno procijeniti ovlaštenja organizacije koja štite ljudska prava svuda gdje žive ljudi, uključujući i Rusiju i Krim.

Vijeće Evropske unije je 28. juna ponovo produžilo za šest mjeseci restriktivne ekonomske mjere protiv Rusije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.