Vijeće Evrope ne šalje posmatrače na izbore u Albaniji

Tirana, Albanija, Skenderbeg
Vijeće Evrope je usvojilo ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u Albaniji (EPA)

Vijeće Evrope otkazalo je svoju posmatračku misiju za lokalne izbore u Albaniji, koji bi trebali biti održani 30. juna, zbog sigurnosnih prijetnji i nejasnoće u vezi organiziranja izbora.

Riječ je o misiji posmatrača koji su trebali pratiti izborni proces 30. juna, na kojima albanska opozicija neće učestvovati, a albanski predsjednik Ilir Meta je prije dvije sedmice donio odluku o njihovom odgađanju, zbog duboke političke krize.

“Odluku [o otkazivanju misije] usvojio je Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Evrope, u skladu s pravilima, zbog stalne nesigurnosti u vezi organiziranja lokalnih izbora u Albaniji 30. juna i zbog mogućih sigurnosnih rizika u određenim oblastima”, navodi se u saopćenju. 

Opozicija protestira na ulicama

Vijeće Evrope je usvojilo ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u Albaniji, u uslovima kada je opozicija van Parlamenta.

Albanska Vlada je kategorična u provođenju izbora, iako u 35 općina (od ukupno 61) u toj zemlji u utrci za gradonačelnika učestvuju samo kandidati vladajuće koalicije, predvođene Socijalističkom partijom premijera Edija Rame.

Albanija je članica Vijeće Evrope od 13. jula 1995. godine te je ovim članstvom prihvatila sve obaveze koje treba poštivati svaka država članica ove panevropske organizacije.

Albanska opozicija je napustila državne institucije i nekoliko mjeseci protestira na ulicama gradova, uz zahtjev za ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje općih izbora.

Izvor: Agencije