Oglasi

Vijeće Evrope: Misa u Sarajevu može prerasti u veličanje ustaškog režima

Komemoracija bi bila pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se gradile evropske zemlje.
'Ustaški režim, koji je sarađivao s nacistima, sukrivac je za smrti stotina hiljada ljudi', saopćila je MijatovićFena

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je u petak da bi se misa u Sarajevu za stradale u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

Misa planirana u Sarajevu 16. maja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su ubijeni u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim, koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi, saopćila je Mijatović, prenosi Hina.

Dodala je da bi takva komemoracija bila dodatni napad na žrtve tog režima, pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile evropske zemlje, te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

'Koraci koji uzrokuju podjele i netoleranciju'

Politički i vjerski čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovo izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od preduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović.

Žestoke osude u Bosni i Hercegovini, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Kritičari smatraju da je riječ o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dok lokalni crkveni zvaničnici kažu da je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.