Vijeće Evrope kritikuje Mađarsku zbog kršenja ljudskih prava

Dunja Mijatović se usprotivila zadržavanju tražilaca azila u tranzitnim zonama na granici (Arhiva)

Mađarska treba hitno da se pozabavi kršenjem ljudskih prava, kao što su pritvor za tražioce azila i zastrašivanje građanskih grupa, navodi se u izvještaju koji je objavila komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Mijatović, koja je u februaru posjetila Mađarsku, također je utvrdila da se Mađarska povlači u rodnoj ravnopravnosti, s tim da nekoliko žena u politici u Mađarskoj i dalje ne žele da ratifikuju Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, prenio je Tanjug.

Kršenje ljudskih prava u Mađarskoj negativno utiče na cjelokupni sistem zaštite i vladavinu prava, navela je Mijatović u izveštaju. 

Time se Mađarska mora hitno pozabaviti, poručila je ona. 

U obimnom odgovoru na izvještaj, Mađarska vlada odbacila je kritike u svakoj oblasti, navodeći da je naprimjer, apsolutno opravdano održavanje kriznih mjera vezanih za masovnu imigraciju, jer iako jedva da poneki migrant sada dolazi u Mađarsku, ima ih mnogo u okolnim zemljama, uključujući Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Kritike za ulogu ministra pravde

Što se tiče tražilaca azila, Mijatović se usprotivila njihovom zadržavanju u tranzitnim zonama na granici i rekla je da Mađarska treba da ukine zakonske amandmane koji praktično onemogućavaju tražiocima azila koji dolaze iz Srbije, a koju Mađarska smatra sigurnom zemljom za izbjeglice, da dobiju zaštitu u Mađarskoj.

U izvještaju je, također, kritikovana ključna uloga ministra pravde u imenovanju sudija za novi sistem upravnih sudova koji će se baviti slučajevima koji uključuju vladu i državne organe, kao što su porezi i ugovori o javnim nabavkama.

Mijatović je naglasila da, iako vlada želi da osnaži žene kroz učešće na tržištu rada, novi plan za zaštitu porodice u Mađarskoj se fokusira na žene kao majke.

U izvještaju je izražena zabrinutost zbog zakonodavstva koje ograničava aktivnosti građanskih grupa.

Izvor: Agencije