Vijeće EU-a 10. decembra razmatra situaciju na zapadnom Balkanu

Očekuje se da šefovi diplomatija ponove poziciju Evropske unije kada je u pitanju transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga (Arhiva)

Šefovi diplomatija Evropske unije će na sastanku 10. decembra u Briselu razmotriti situaciju na zapadnom Balkanu i izazove sa kojima se zemlje regije suočavaju kako na unutrašnjem planu, tako i međusobno.

Očekuje se da Vijeće EU-a ponoviti stav da Kosovo povuči tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da se mandat Kosovskih sigurnosnih snaga može mijenjati samo po Ustavu Kosova i uz dijalog svih zainteresiranih činilaca.

Ministri vanjskih poslova EU-a na svom posljednjem sastanku u 2018. godini razgovarat će i o situaciji na zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU-a.

Iznalaženje sveobuhvatnog rješenja

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se će se ministri fokusirati na situaciju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora, primjenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu Makedonije, kao i na dešavanja u dijalogu Srbije i Kosova.

U Vijeću EU-a navode da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci angažirani na “ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rješenja.

Iz EU-a kažu da dijalog zahtijeva kako liderstvo, tako i jedinstvo s obje strane, pri čemu je ocijenjeno da Kosovo ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Srbijom.

“Visoka predstavnica [EU-a] Federica Mogherini već je napomenula da se moraju osigurati uslovi da se nastavi dijalog i da se uzdrži od riječi, akcija i mjera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata, koje ne samo da kompliciraju situaciju i ne doprinose rješavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti s njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora biti povučeno”, navode izvori iz Vijeća EU-a, prenosi Tanjug.

Očekuje se da šefovi diplomatija EU-a tokom diskusije u ponedjeljak ponove i poziciju EU-a kada je u pitanju transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Jasna evropska perspektiva

“Kosovskih sigurnosnih snaga se može promijeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu s Ustavom Kosova. Inkluzivni proces, prema našem stavu, podrazumijeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim međunarodnim činiocima”, navode diplomatski izvori u Vijeću EU-a.

Pošto postoje neslaganja između Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo biti razmotreno u okviru dijaloga, koji je jedini format za tako nešto, ističu ti izvori.

Iako ministri EU-a u ponedjeljak neće izaći sa zvaničnim zaključcima o zapadnom Balkanu, u Briselu se očekuje da  Federica Mogherini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regije, koji su, kako naglašavaju u Vijeću EU-a, “ključni za sigurnost Evrope”.

Izvor: Agencije