Vijeće sigurnosti o Vojsci Kosova: Oštri istupi Vučića i Thacija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo je o odluci kosovskih vlasti da formiraju vojsku Kosova.

Na sastanku u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku govorili su i predsjednici Srbije i Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je UN da se više uključi u dijalog Prištine i Beograda. Srbima na Kosovu poručio je da će Beograd biti uz njih.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da stvaranje vojske Kosova nije u suprotnosti sa rezolucijom 1244, i, ako je Priština pogriješila u nečemu, onda je to što je do sada čekala na stvaranje vojske. Thaci tvrdi da će Vojska Kosova biti vojska mira.

Generalni podsekretar Ujedinjenih naroda za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix rekao je da su nedavni događaji na Kosovu dodatno pogoršali odnose između Beograda i Prištine, ali je pozvao obje strane da izbjegavaju bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju.

“Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na sjeveru Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbjegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose”, rekao je Lacroix otvarajući vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti o Kosovu, prenosi Tanjug.

Istakao je da je UNMIK posvećen bliskoj saradnji sa KFOR-om u skladu sa Rezolucijom 1244.

Događaji na Kosovu

Generalni podsekretar UN-a za mirovne operacije je predstavio ambasadorima posljednje događaje na Kosovu, od glasanja u Interpolu do uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i odluke skupštine Kosova o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku i osnivanju ministarstva odbrane.

Predsjednik Srbije Vučić pozvao je Ujedinjene narode da se u budućnosti više uključe.

“Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv EU, pod čijim se pokroviteljstvom odvija dijalog Beograda i Prištine. Moramo da vidimo neke mere Prištine. Moraju da se povuku te užasne tarife. Naći ćemo način da zaštitimo naše ljude”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija uvijek spremna za dijalog, prenosi Anadolija.

Vučić je rekao da sve u UN-u moli i da neko mora da zauzda “te ljude” (Prištinu) jer mjere koje su nedavno preduzeli, “to je nešto što nije primereno 21. veku”.

On je rekao da je njegovo pitanje, ako Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i prizna granice koje Priština vidi, o čemu onda da se pregovara.

Vučić je zahvalio što je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a sazvana u kratkom roku i dodao da je to važna i ispravna odluka zbog, kako je rekao, “izuzetno teške situacije na terenu” i dodao da se Srbija suočava sa sve većim teškoćama na području Kosova.

Zabrinutost Vučića

“Veoma sam zabrinut za budućnost, ne samo mog naroda i Srbije, već čitavog regiona”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da u Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a jasno stoji da sve naoružane albanske snage na Kosovu moraju da se demilitariziraju, da jedine snage mogu biti međunarodne sigurnosne snage i da kosovske sigurnosne strukture na sjever Kosova ne smiju ući bez dozvole NATO-a i lokalnog srpskog stanovništva, a da je Priština to više puta prekršila.

“Moje otvoreno pitanje – iz kog dokumenta Priština crpi suvereno pravo da formira svoju vojsku? Gde to piše? To nigde ne piše. Ni u njihovom Ustavu koji mi ne priznajemo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija uložila velike napore da bi sačuvala mir na Zapadnom Balkanu i da se uzdržavala od reagiranja na razne vrste provokacija Prištine i da zbog toga ne prihvata saopštenja i izjave u kojem se pozivaju obje strane da nešto urade ili ne rade, prenosi Anadolija.

Predsjednik Srbije rekao je da je na Kosovu najmanji broj povratnika i da iznosi 1,5 posto.

Ispunjenje obaveza

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, a da je Priština imala jednu jedinu obavezu – da formira Zajednicu srpskih opština, što već 2.070 dana to nije učinila.

On je dodao da je molio Prištinu i ljude iz EU-a, pod čijim se pokroviteljstvom vode pregovori, da ne stvaraju tešku situaciju, ali da je Priština aplicirala za članstvo u međunarodnim organizacijama, što Srbija smatra provokacijom, jer je, prema Rezoluciji 1244, jedina suverena država.

Vučić je rekao da je Beograd molio Prištinu da se ne kandidira za Interpol, ali da je Priština računala na podršku SAD-a i nekih članica EU-a i “izgubili su”, te su počeli da krive Srbiju “kao da je njena obaveza da ih podržava”, a da su onda uveli sankcije na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i upitao koja to zemlja u 21. stoljeću zabranjuje slobodan protok roba, prenosi Anadolija.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogriješila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske.

‘Bespotrebno čekanje’

“Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Ukoliko je Kosovo pogriješilo, to je zato što je čekalo pet godina, i to bespotrebno, za formiranje vojske. Odluka je zakasnila, ali nikako nije pogrešna. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali”, rekao je Thaci, prenosi Tanjug.

Thaci tvrdi da Priština prošle sedmice nije donijela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Marttija Ahtisaarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

“Stav 15 Rezolucije govori samo o demilitarizaciji OVK-a, što je završeno u rekordnom roku u septembru 1999, bez ijednog incidenta”, rekao je Thaci.

On je kazao i da Kosovo ima “apsolutno pravo da ima vojsku” i da je formiranje vojske volja građana Kosova, “svidjelo se to nekom ili ne”, prenosi Tanjug.

“Srbija se naljutila, ali ne i građani Kosova”, kaže Thaci, dodajući da će Vojska Kosova donijeti više mira i stabilnosti, da će braniti svakog građanina na cijeloj teritoriji Kosova, bez obzira na jezik koji govori, i da transformacija Snaga sigurnosti Kosova “nije prijetnja i neće biti prema bilo kome”.

Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili Snage sigurnosti Kosova.

‘Konačni sporazum’

Poručio je Beogradu da je Priština spremna za dijalog i “konačni sporazum” i da će, ako se ne iskoristi ovaj “historijski trenutak”, svi biti na gubitku.

Nova sjednica Vijeća sigurnosti koja je otvorena za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, počela je u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je ranije da putuje u New York kako bi sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti. Osim njega, zasjedanju prisustvuje i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

“Potpuno je jasno da iza svega što čine Albanci (na Kosovu) stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i, kada je reč o formiranju vojske, Nemačka”, bio je oštar Vučić te u petak postavio zahtjev za sjednicu Vijeća sigurnosti.

Toga je dana Rusija na izvanrednoj sjednici uputila partnerima u Vijeću sigurnosti prigovor Srbije koja može računati i na potporu Kine.

Thaci: Nepovratan proces

U prištinskoj zračnoj luci, uoči polaska za New York, Thaci je rekao da je, neovisno od rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, transformacija sigurnosnih snaga “nepovratan proces koji samo može da bude sve snažniji”.

“Ako je Srbija uznemirena stvaranjem naše vojske, kosovski Srbi se osjećaju sigurnim”, kazao je Thaci.

On je ocijenio da je formiranjem vojske i postizanjem širokog političkog i građanskog konsenzusa za dijalog sa Srbijom, Kosovo prethodnih dana ostvarilo “izuzetan uspjeh”, prenosi Beta.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova navodi se da “snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”. U zakonu također stoji kako su “kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”.   

Guterresova reakcija

Priština tvrdi da je priznaje oko 115 zemalja, što Srbija osporava i ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine.

Odluka Kosova o ustrojavanju vojske naišla je na osudu UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa, na suzdržanost Europske unije i na žaljenje NATO-a.

“Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je zakonski okvir za međunarodnu sigurnosnu prisutnost na Kosovu, a NATO-ove snage KFOR imaju zadaću da u zemlji zajamče sigurno okružje”, podsjetio je Guterres u priopćenju.

Skupština Kosova usvojila je u petak tri zakona kojim se Sigurnosne snage transformiraju u Oružane snage Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije