Vidimo se na internetu

Većina psihologa i stručnjaka se slaže da je redovna društvena komunikacija ključna za dobro mentalno zdravlje (EPA)

Do februara ove godine, termin društveno udaljavanje (Social distancing) nije ni postojao. Svet je povremeno pratio dešavanja u Kini, ali se više bavio sobom – sportskim i kulturnim događajima, a u Milanu se održavala Nedelja mode.

Samo mesec dana kasnije, termin samoizolacije je poznat praktično svakoj osobi. U svetu koji se za vrlo kratko vreme promenio, čini se da je internet gotovo jedini medij koji je ostao manje-više nepromenjen i koji nas sada povezuje više nego ikada.

Kako Trumpu ukrasti mjesto broj jedan

Termini  #socialdistancing i #coronavirus su odavno pretekli sve druge na Twitteru, uz jedan izuzetak – najtraženiji je i dalje Donald Tramp.

Većina psihologa i stručnjaka se slaže da je redovna društvena komunikacija ključna za dobro mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da su bitni i kontakti sa kolegama, pa i novim osobama, a ne samo sa porodicom i prijateljima. Profesor sa Univerziteta Pensilvanija Martin Selingman, koji je i osnivač discipline pozitivne psihologije, kaže da je društveni kontakt zapravo ključan za čovekovo osećanje sreće i zadovoljstva.

Ako je novonastala globalna situacija pokazala nešto, to je da internet trebamo da koristimo za ono čemu je i namenjen od samog početka – komunikaciji. Tako ne iznenađuje podatak da je od početka marta korišćenje interneta u Evropi poraslo za 37, a u celom svetu za 41 posto. Mnogi operatori telekomunikacija u SAD-u i Kanadi imaju i duplo više korisnika dnevno, koji sada provode 12 posto više vremena online.

Akademska slikarka i voditeljka Likovne radionice Vesna Marinković-Stanković kaže da joj društvene mreže sada pomažu više nego ikada:

Blizu, a daleko

„Društvene mreže su spas u ovo vreme izolacije i zabrane okupljanja. U kontaktu sam sa svim mojim učenicima, polaznicima Likovne radionice koji mi šalju svoje radove na korekturu . Ono što primećujem to je da nikada nisu bili vredniji, a u isto vreme tek sada smo shvatili koliko nam je značilo sve ono što smo imali. Naravno, dobro je i to što mogu da budem u kontaktu sa svim mojim prijateljima i kolegama koji žive širom sveta. Divno je što upravo na ovaj način širimo pozitivnu energiju, bodrimo jedni druge i tu nema mesta za strah . Veliko hvala društvenim mrežama – sada su se pokazale kao svetlo u tunelu“, kaže Marinković-Stanković.

Nedavno istraživanje grupe „Glocalities“ koje je obuhvatilo preko 2.000 ispitanika u Kini pokazalo je da su društvene norme i ponašanje izmenjeni kao posledica masovne samoizolacije. Ispitanici sada mnogo više cene ljubaznost drugih, a takođe se vrlo negativno gleda na individualizam i sebično ponašanje pojedinaca.

Na društvenoj mreži Instagram se gotovo odmah pojavio #Tag pokret – cilj je da u svojoj priči tagujete (označite) što više prijatelja, onda oni svoje, i tako dalje. Na ovaj način se ljudi osećaju manje izolovanima, a često se sete i prijatelja sa kojima nisu bili tako često u kontaktu.

I za razonodu, i za komunikaciju

Nema sumnje da video i glasovni pozivi putem aplikacije Messenger predstavljaju jedno od glavnih (i besplatnih) načina za komunikaciju sa prijateljima i porodicom. Opcija za grupne pozive na iPhone uređajima može i dodatno da unapredi komunikaciju, jer više prijatelja može da razgovara u isto vreme. Ovu opciju imaju i druge aplikacije za komunikaciju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sa druge strane, Facebook je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) postavio Info centre u svim svojim aplikacijama – Facebook, Instagram i WhatsApp. Na ovaj način korisnici mogu dobiti prave i relevantne informacije, čime se sprečava širenje lažnih vesti – poput onih da kokain i marihuana leče korona virus, što je bila često citirana vest u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Novinarka Marija Stanković kaže da joj u ovoj situaciji društvene mreže pomažu i u poslu, i u komunikaciji:

“Dobra strana društvenih mreža i interneta posebno se pokazala poslednjih dana od kako je proglašena vanredna situacija i uvedene mere zabrane kretanja. Putem društvenih mreža možemo virtuelno ispijati kafu sa svojim prijateljima, razgovarati putem video poziva, dopisivati se i slično. U vreme ograničenog kretanja ova činjenica mnogo znači, jer održavamo kontakte, ali i razmenjujemo informacije, osećanja, savete i sve ono što bismo činili u komunikaciji ‘uživo’ . To umanjuje osećaj zatvorenosti i izolovanosti” navodi Stanković.

Digitalna zabava za sve

Korišćenje streaming servisa za gledanje filmova i serija online je u tolikom porastu da je lider na ovom polju, kompanija Netflix, odlučila da smanji rezoluciju i kvalitet videa sa HD rezolucije na SD, kako bi se manje opterećivali provajderi interneta, te više korisnika moglo da pristupi ovoj usluzi.

Mnoge kuće koje stoje iza poznatih igrica odlučile su da njihove popularne igre budu besplatne za sve gamere.  I kompanija Disney, koja je upravo lansirala svoju platformu Disney Plus, odlučila je da i u Evropi ponudi katalog svojih klasičnih igranih i crtanih filmova, kao i serija.

Praktično svi muzeji, pozorišta i festivali širom Starog kontinenta su gotovo u istom trenutku na svoje web stranice, društvene mreže ili YouTube postavili na hiljade predstava i koncerata za besplatno gledanje, a mnoge poznate evropske muzeje može sada besplatno posjetiti u virtuelnom prostoru, pa čak i preuzeti reprodukcije nekih od najpoznatijih umetničkih dela.

Za to vreme, stižu interesantne vesti – i to iz svemira. Naime, nekoliko satelita koji se koriste za praćenje vremena, kao i uređaji na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS zabeležili su po prvi put drastično smanjenje zagađenja u Kini, kao i u većini evropskih gradova, usled prestanka rada industrije i malog broja automobila na ulicama.

Izvor: Al Jazeera