Vidić: Moyes radi dobro

Vidić: Ovo je i za mene vrlo važna utakmica, jer sam nakon dugo vremena odradio svih devedeset minuta (AFP)

Piše: Saša Ibrulj

Dvadeset i šest godina prošlo je od kada su navijači Manchester Uniteda posljednji put bili u situaciji u kakvoj će biti u nedjelju. Tada je, 8. novembra 1986. godine protiv Oxford Citya, kao novi trener Crvenih Đavola debitirao škotski stručnjak Alex Ferguson. Dvadeset i šest godina kasnije njegovo mjesto, ovaj put na klupi legendarnog Wembleya na kojem će danas prvak Manchester United u okviru Charity Shielda ukrstiti koplja sa pobjednikom FA kupa Wiganom, zauzeti će sunarodnjak i Sir Alexov lični izbor – David Moyes.

Najodgovorniji posao

Dojučerašnji trener Evertona dobio je priliku za vjerovatno najbolji ali i najodgovorniji posao u današnjem fudbalu.

Naslijediti čovjeka koji je osvojio 38 trofeja, uključujući apsolutno sve koji su bili ‘u ponudi’, zaradio plemićku titulu, statuu ispred i ime na tribini, te koji je klub podigao na viši nivo, sve je samo nije lako.

Moyes će u narednih par mjeseci biti čovjek pored kojeg će se nizati upitnici i koji će pred sobom imati zid sumnje kojeg može preskočiti na samo jedan način – dobrim rezultatima.

Takvi nisu bili u pripremnom periodu.

Turneja po Aziji donijela je Moyesu samo brige – nekoliko povreda i loša izdanja. Izgubili su od japanske Yokohame (3-2) i Seville (1-3), provukli se protiv Osake (2-2) i AIK-a u Stockholmu (1-1), a jedinu pobjedu ostvarili su protiv slabašnog Kitcheea.

Ipak, pozitivna vijest za Moyesa je sama činjenica da je tim na travnjak stockholmske Friends Arene prije pet dana izveo Nemanja Vidić. Škotu u ovakvom trenutku treba pravi lider, produžena ruka na terenu, a to bi upravo mogao biti srpski defanzivac, koji je prošao kroz sito i rešeto u posljednje dvije godine, u kojima je odigrao tek 31 prvenstvenu utakmicu.

”Ovo je i za mene vrlo važna utakmica, jer sam nakon dugo vremena odradio svih devedeset minuta. Prošao sam kroz težak period, nekoliko povreda koje su me udaljile sa terena, ali nadam se da je sve to sada iza mene i da će u ovoj sezoni biti drugačije. Rezultati ne izgledaju sjajno, ali budimo realni, radilo se o prijateljskim mečevima u kojima su neke druge stvari, prije svega dobra priprema, u prvom planu”, kazao mi je Unitedov kapiten.

Nekadašnjeg reprezentativca Srbije sreo sam nakon utakmice u Stockholmu, koju su engleske kolege ocijenile kao blijedu izvedbu engleskog prvaka.

Moyes je na teren postao solidnu postavu, koja je pored Vidića uključivala i Van Persieja, Evru, Rafaela, Nanija i Evansa, ali su se na kraju morali zadovoljiti jedva izborenim remijem.

”Što se mene tiče, uvijek se više radujem ovakvim pripremnim utakmicama, kada se protivnik postavi dovoljno čvrsto i kvalitetno. To je ono što nam treba da vidimo na čemu smo i da se na pravi način spremimo za prvenstvo”, objašnjava Vidić.

No, u čemu je problem?

Zašto United samo nekoliko dana prije sezone i dalje djeluje neuvjerljivo?

”Rekao bih da je to spoj svih faktora u pripremama. Jako puno smo putovali, umor je učinio svoje. Međutim, obzirom da je atmosfera odlična, radna, mislim da smo na dobrom putu i da će stvari do početka prvenstva izgledati onako kako smo zamislili”.

Već u nedjelju je na rasporedu borba za prvi trofej – Charity Shield protiv Wigana – a za sedam dana United će otvoriti prvenstvo gostovanjem kod Swanseaja.

Jasno je da su ambicije ostale iste, ali je put za Moyesa trnovitiji i teži nego li je bio pred Sir Alexom. Razlog je jednostavan – Fergusonovo naslijeđe. United sada prolazi kroz tranziciju, ponovo boluje dječije bolesti i Moyes mora proći ispite kakva je transfer saga Waynea Rooneya ili, iako je tu riječ pretjerano iskoristiti, kriza rezultata kluba sa Old Trafforda.

Sezona tek počinje

Vremena je, uostalom, trebao i sam Sir Alex, koji je u debiju lagano izgubio od Oxforda (2-0) a na prvu pobjedu čekao do treće utakmice na klupi (QPR, 1-0).

”Sezona tek počinje, mi smo prvaci Engleske i tako i pristupamo svemu što dolazi. Normalno je kada dođe novi trener da on ima svoju viziju i da nam treba vremena da se s njom upoznamo. David radi dobro, na nama je da tu njegovu viziju prenesemo na teren. Mislim da ćemo do početka ligaškog dijela sezone to i uspjeti”, zaključio je Vidić.

Izvor: Al Jazeera