Oglasi

Videopriča: Taksi koji plovi i leti testiran u Parizu

Kompanija SeaBubbles dobila je dozvolu da u maju i junu vrši probne vožnje na rijeci Seni u centru Pariza.

Francuska kompanija SeaBubbles testirala je vodeni leteći automobil na rijeci Seni u Parizu.

Nakon prošlogodišnjih sporova s francuskim vlastima, testiranje je bilo premješteno u Švicarskoj, a kompanija je konačno dobila dozvolu da svoja vozila isproba i u francuskoj prijestolnici.

Taksi SeaBubbles je na električni pogon i može voziti 70 cm iznad vode, brzinom od 20 km na sat.

"Kada dostigne brzinu od 10 km na sat, vozilo se uzdiže i počinje letjeti, čime se izbjegavaju morska bolest, iznenadni pokreti i valovi", saopćila je kompanija, koja će testove vršiti u maju i junu u Parizu.

"Konačno letimo u srcu Pariza", objavila je kompanija na Twitteru. "Sretni smo što smo na rijeci Seni, a nema bolje pozadine od Notre Dame".

Ranije je navedeno da će taksi ploviti Parizom kao taksi američke kompanije Uber.

Suosnivači kompanije SeaBubbles Anders Bringdal i Alain Thebault dobili su podršku Gradske uprave Pariza za proizvodnju vodenog taksija, a američki grad San Francisco bi im mogao pružiti finansijsku podršku s obzirom na to da su zainteresirani pustiti ova prijevozna sredstva u svoj zaljev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.