Videopriča: Snimci policijske akcije na sjeveru Kosova

Nakon prošlomjesečne policijske akcije na sjeveru Kosova, zvanični Beograd upozorio je u UN-u da kosovske vlasti spremaju novi napad na tu oblast.

“Želim još jednom da pred najvišim telom svetske organizacije upozorim da, prema našim saznanjima, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova i Metohije. Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće”, kazao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovska policija objavila je snimke akcije u kojoj je uhapšeno 19 policijskih službenika i devet civila.

Cilj je hapšenje osumnjičenih koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.

U emisiji “Drejtësia në Kosovë” (“Pravda na Kosovu”) objavljen je materijal kojim se, navodno, dokazuje umiješanost kosovskih policajaca u korupciju i krijumčarenje na sjeveru Kosova. Cijelu emisiju moguće je pogledati na ovom linku.

Korumpirani policajci

Objavljeni su snimci predaje novca koji, prema navodima, završava u rukama korumpiranih policajaca.

Kallxo.com, platforma za prijavu korupcije osnovana u saradnji Internews Kosova i BIRN-a, objavila je u januaru istraživanje o krijumčarenju povezanom s policijom na sjeveru Kosova.

Krijumčari su policajcima plaćali od 50 do 100 eura za ilegalan prelazak granice. Novac su ostavljali u jednoj trgovini i jednoj benzinskoj pumpi.

Nakon što bi novac bio proslijeđen policiji, krijumčari bi mogli bez kontrole preći granicu.

TV-ekipa je snimila desetke kamiona koji su tako prešli granicu.

Ovi izvještaji pokrenuli su veliku policijsku akciju krajem maja, u kojoj je učestvovalo više od 300 inspektora. Uhapšeno je 19 policajaca i devet civila albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Akcija je počela u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici, gdje je uhapšen policajac osumnjičen za umiješanost u krijumčarenje.

Tokom akcije dogodio se i oružani sukob u općini Zubin Potok, kada su lakše ranjena dva pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije. Lokalno stanovništvo postavilo je blokade na cesti u tom mjestu.

Upotreba oklopnih vozila

Nakon poziva za pojačanje stigla su oklopna vozila. Pokrenuta je operacija deblokade puta prema Zubinom Potoku. Kosovske snage uhapsile su vozača UNMIK-ovog vozila koji je bio između kamiona i barikada.

U akciji koja je uslijedila uhapšeno je pet pripadnika policije, među kojima je i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Članovi Granične policije uhapšeni su u Mitrovici. Prvi je uhapšen u kafiću, a ostali na svojim radnim mjestima.

Prilikom uklanjanja barikada specijalci su napadnuti vatrenim oružjem. Uzvratili su vatrom iz dugih cijevi i suzavcem.

Posljednji osumnjičeni uhapšen je u zgradi policijske stanice u Mitrovici, javlja Kallxo.com. Pripadnik Granične policije tereti se za krijumčarenje.

Osuda iz Moskve i Beograda

Rusija je osudila akciju na sjeveru Kosova i zatražila hitno oslobađanje ruskog državljanina, člana Misije UN-a na Kosovu, uhapšenog u akciji.

Osim obavljenih hapšenja, zaplijenjena je i određena količina oružja, a Osnovni sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor za 31 uhapšenog. Šestorica Srba iz Zubinog Potoka oslobođena su.

“Grupa građana krijumčarila je raznovrsnu robu – prehrambenu robu široke potrošnje. Krijumčarili su i drvo za ogrjev, uglavnom iz Kosova prema Republici Srbiji, naftne derivate, alkoholna i bezalkoholna pića, te druge vrste visokoakcizne robe na Kosovu”, kazao je Bardhyl Haxhimustafa, policijski inspektor.

Beograd akciju smatra provokacijom i zastrašivanjem Srba, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je zbog toga punu borbenu gotovost svih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: Al Jazeera