Oglasi

Videopriča: Rohinje, svjedoci smrti

Među žrtvama je i osmomjesečna beba, a njenu majku je silovalo pet pripadnika snaga sigurnosti.

Pripadnici muslimanske manjine Rohinja pobjegli su od progona mijanmarskih vlasti.

U Bangladešu rade kako bi zaradili za život.

"Ubili su mi muža i zapalili kuću. Nisam uspjela spasiti djecu koja su ostala u kući", kaže izbjeglica Hafiza Bigam.

Blizu 69.000 Rohinja muslimana izbjeglo je u Bangladeš od oktobra 2016. godine, gdje su se pridružili hiljadama koji se odranije tamo nalaze.

Izbjeglička kriza opterećuje krhku ekonomiju Bangladeša.

"Nisam mogla trpjeti patnju. Pobjegla sam u Bangladeš, gdje sam iznajmila stan i zaposlila se u fabrici suhe ribe", dodaje Bigam.

Generacijama trpe teror u Mijanmaru

Put do Bangladeša nije bio lagan.

"Krenuli smo u zoru za Bangladeš. Iznenada je vojska počela pucati na nas. Metak me je pogodio u butinu. Tada su moj prijatelj i rođak ubijeni", kaže izbjeglica Harun Rašid.

Rohinje generacijama trpe teror u Mijanmaru.

Svjedoci su govorili o "ubistvu beba, dojenčadi, djece, žena i starijih, pucanju na ljude koje bježe, paljenju čitavih sela, masovnom pritvaranju, masovnom i sistematičnom silovanju i seksualnom nasilju, namjernom uništavanju hrane i izvora hrane", navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom početkom februara.

"Navodno je osmomjesečna beba ubijena, a njenu majku odjednom je silovalo pet pripadnika snaga sigurnosti", objavili su iz UN-a, pozivajući se na svjedoke dešavanja.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.