Oglasi

Videopriča: Posljednji dani ISIL-ovog halifata

Sirijske demokratske snage drže pod opsadom posljednje pripadnike ISIL-a na 700 kvadratnih metara.

Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koji imaju podršku SAD-a, drže pod opsadom posljednje uporište oružane grupe ISIL na istoku Sirije.

Uz podršku američke avijacije i artiljerije, pripadnici SDF-a bore se protiv pobunjenika u enklavi Baghouz.

"Teroristi su se zabarikadirali zajedno s civilima u jednom naselju. Između nas i njih je otvoren prostor. Nastojimo na sve načine evakuirati civile", kaže Mustafa Bali, glasnogovornik SDF-a.

Borci SDF-a pod opsadom drže pripadnike ISIL-a na teritoriji površine 700 m2.

U Baghouzu je pod opsadom nekoliko stotina pripadnika ISIL-a i gotovo 2.000 civila.

Izvlačenje porodica

Optužujući pripadnike ISIL-a da koriste civile kao ljudski štit, SDF i međunarodna koalicija usporili su posljednjih dana svoje operacije, dajući vremena da se izvuku porodice.

ISIL je prije nekoliko godina, na vrhuncu moći, kontrolirao trećinu Sirije i Iraka u okviru samoproglašenog halifata na teritoriji veličine Velike Britanije.

Očekuje se da će pripadnici ISIL-a nakon poraza krenuti u gerilski rat, koristeći "spavače" i bombaške napade.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Francuske, Velike Britanije i Njemačke da preuzmu više od 800 zarobljenih pripadnika te grupe i sude im.

Među borcima ima francuskih, njemačkih, irskih, italijanskih, britanskih i kanadskih državljana. Muškarci su u zatvoru, a žene i djeca u izbjegličkim logorima.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.