Oglasi

Videopriča: Obamina oproštajna turneja

Odlazeći američki predsjednik je u Grčkoj pozvao na borbu protiv nacionalizma i izolacionizma.

"Ukoliko ljudi osjećaju da gube kontrolu svoje budućnosti, oni će uzvratiti", kazao je tokom oproštajne turneje u Grčkoj odlazeći američki predsjednik Barack Obama.

Dodao je da je razumljiv taj impuls ka povlačenju iz globaliziranog svijeta.

Predsjednik SAD-a je upozorio na uspon nacionalizma i izolacionizma.

"Vidjeli smo to ovdje, kao i u ostatku Evrope. Vidjeli smo to i u SAD-u, zatim u Velikoj Britaniji tokom glasanja za napuštanje EU-a", dodao je.

Ukazao je na nejednakost kao jedan od najvećih izazova za demokratiju.

"Kada se bogati i moćni poigraju sa sistemom i nagomilaju ogromno bogatstvo, dok srednja i radnička klasa jedva sastavlja kraj s krajem, to budi osjećaj nepravde", istakao je Obama.

Osvrnuo se i na izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

"Sljedeći američki predsjednik i ja možda nećemo biti mnogo različiti. Imamo različite tačke gledišta, ali američka demokratija je veća od bilo koje osobe."

Američki predsjednik boravi u Grčkoj u sklopu završne evropske turneje, prije nego što preda ključeve Bijele kuće.

Izbor Donalda Trumpa pokrenuo je proteste širom SAD-a i pojačao podjele.

Ipak, Obama ne gubi nadu.

"Osnovna čežnja za dostojanstvenim životom, fundamentalna želja da kontroliramo naš život i budućnost – te težnje su univerzalne. One se nalaze u svakom čovjeku", zaključio je američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.