Videopriča: Ko je Jamal Khashoggi?

Jamal Khashoggi, jedan od najistaknutijih saudijskih novinara, vodi se kao nestao od 2. oktobra, kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Rođen je 1958. godine u Medini i nekada je bio blizak saudijskoj kraljevskoj porodici.

Saudijske vlasti tvrde da je Khashoggi napustio njihov konzulat istog dana, a Ankara tvrdi da novinar uopće nije izašao iz kompleksa.

U konzulat je ušao da bi izvadio dokument za vjenčanje.

Khashoggi je lani iselio u SAD iz straha od hapšenja, nakon kritike nekih odluka Mohammeda bin Salmana i vojne intervencije Rijada u Jemenu.

Poznat je po svojim tekstovima u kojima kritizira vlasti u Rijadu, a objavljivani su u američkom listu Washington Post.

Njegova novinarska karijera doživjela je uspon nakon izvještavanja iz afganistanskog rata i intervjua s liderom Al-Kaide Osamom bin Ladenom 1980-tih godina.

‘Nisam disident’

U vrijeme napada 11. septembra 2001, bio je glavni urednik saudijskih novina Arab News.

Otpušten je iz novina u dva navrata Al-Watan zbog kritika ekstremizma.

Bio je i savjetnik princa Turkija al-Faisala, šefa obavještajne službe.

Khashoggi sebe nije smatrao disidentom, već kritičarem zabrinutim za sudbinu domovine pod vladavinom 33-godišnjeg Bin Salmana.

Govoreći za Al Jazeeru u programu UpFront u martu ove godine rekao je da u Saudijskoj Arabiji nema mjesta za debatu s intelektualcima i novinarima koji su u zatvoru zbog dovođenja tamošnjih politika u pitanje.

“Dok mi sad razgovaramo, saudijski su intelektualci i novinari u zatvoru. Sada se niko neće usuditi kritizirati reforme koje je pokrenuo prestolonasljednik”.

Turski i saudijski stručnjaci obavili su istragu u kompleksu konzulata u Istanbulu. Istražitelji će istražiti i unutar rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je otvoreno zaprijetio Saudijskoj Arabiji da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako se ispostave tačnim tvrdnje da je novinar ubijen u kompleksu konzulata.

S druge strane, vlada Saudijske Arabije poručila je da se oštro protivi i da će odgovoriti na sve prijetnje i pokušaje nametanja ekonomskih sankcija zbog slučaja nestanka novinara.

Veza s Turskom

Jamalova porodica u Turskoj je poznata kao Kaşıkçı. Najpoznatiji član ove porodice do sada bio je Adnan Khashoggi, milijarder koji je trgovao oružjem, o kome je napisana knjiga Najbogatiji čovjek na svijetu.

On je 80-tih godina Donaldu Trumpu prodao jahtu Nabila. Adnanov otac bio je Turčin, ljekar koji je oženio Saudijku i postao dvorski ljekar kralja Abdulaziza, utemeljitelja moderne Saudijske Arabije.

To je obilježilo uspon ove porodice u Saudijskoj Arabiji, ali su i dalje ostale tijesne veze s Turskom.

Još jedan član ove porodice, Hasan Khashoggi, postao je vijest u Turskoj 2017. godine, nakon što je preživio oružani napad u noćnom klubu Reina u Istanbulu, kada je napadač ubio 39 osoba.

Izvor: Al Jazeera