Videopriča: Emirati najveći partner Irana u Zaljevu

Nakon što je Iran nedavno naplatio od Emiratske nacionalne naftne kompanije (ENOC) potraživanja u iznosu od 4,1 milijardi dolara, na vidjelo su izašle veze između te dvije zemlje.

Odnosi Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu bili narušeni ni sankcijama zapadnih zemalja, niti zategnutim odnosima između Teherana i zaljevskih zemalja.

Obim trgovinske razmjene između Teherana i Emirata je ostao na visokom nivou, a Abu Dhabi je predstavljao slamku spasa za Iran. Uvoz i izvoz preko emiratskih luka znatno je ublažio posljedice sankcija po Teheran.

Zvanični podaci pokazuju da je prošle godine obim trgovinske razmjene između te dvije zemlje bio veći od 16 milijardi dolara.

Trgovina s Emiratima zauzima 90 posto ukupne trgovine Irana sa zemljama Zaljeva.

Spor o otocima

Iransko trgovinsko vijeće navodi da Iranci u Emiratima posjeduju investicije i imovinu vrijedne više od 200 milijardi dolara. Između te dvije zemlje odvija se veoma intenzivan aviosaobraćaj, sa više od 200 letova sedmično.

Iran je koristio infrastrukturu Emirata za trgovinu. U vrijeme sankcija bile su blokirane brojne iranske firme, ili su im bila zamrznuta sredstva.

Abu Dhabi je imao najviše koristi od ukidanja međunarodnih sankcija Iranu, nakon nuklearnog sporazuma sa Zapadom. Trgovinska razmjena između dvije zemlje porasla je za 15 procenata nakon ukidanja sankcija.

Odnosi između dvije zemlje su na visokom nivou uprkos spora o tri otoka koje je Iran, prema navodima Emirata, okupirao 1971. godine.

Izvor: Al Jazeera