Oglasi

Videopriča: Egipatski artefakti zaplijenjeni u Italiji

Velika količina neprocjenjivih egipatskih artefakata otkrivena je u krijumčarenoj pošiljci u Italiji.

Napuljska policija zaplijenila je pošiljku koja je iz aleksandrijske luke stigla u italijansku luku Salerno.

Među zaplijenjenim stvarima našli su se zlatna faraonska maska, kameni kovčeg, čamac sa 14 svitaka, kipovi, keramičke posude te kovani novac iz različitih perioda.

Italijanski mediji navode da je pošiljka stigla u diplomatskom tovaru.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova negira i tvrdi da je artefakte iznio italijanski državljanin.

Vlasti Egipta pretpostavljaju da je riječ o artefaktima ukradenim iz ilegalnih iskopina s obzirom na to da zaplijenjeni predmeti nisu nestali iz magacina ili muzeja.

Zvanični Egipat najavio je formiranje komisije koja će analizirati fotografije izgubljenih artefakata, kao prvi korak ka njihovom povratu.

"Ako zaplijenjeni artefakti nisu ukradeni iz magacina, kao što navodi list El-Ehram, odakle onda potječu? Gdje se u Egiptu nalazi ovolika količina artefakata van magacina i muzeja? Zašto ne priznamo činjenicu da postoje bande koje opušteno i nesmetano odnose artefakte?", kaže Adel Elgohary, korisnik Twittera.

Ministarstvo za historijske artefakte Egipta ranije je saopćilo da je u proteklih više od 50 godina nestalo 32.368 artefakata.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.