Oglasi

Videopriča: Džamija Arnaudija oskrnavljena grafitima

Tokom noći na džamiji u Banjoj Luci čija je obnova u toku iscrtani su kukasti križ i četiri "S".

Muftijstvo banjalučko osudilo je i izrazilo žaljenje zbog toga što su tokom noći na džamiji Arnaudiji iscrtani kukasti križ i četiri "S".

"Očekujemo od nadležnih organa da utvrde počinioce te se nadamo da ovaj vandalski čin neće negativno utjecati na izgradnju suživota i povjerenja među građanima Banje Luke", saopćeno je danas iz Muftijstva banjalučkog.

I entitetske vlasti osudile su ovaj čin.

"Ne možemo da razumijemo one koji na ovakav način pokušavaju da uruše mir i toleranciju koja je u interesu svih koji žive u Banjaluci i Srpskoj", saopćeno je iz Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

U Banjoj Luci prije rata bilo je 16 džamija. U ratu su sve srušene, a samo Arnaudija nije obnovljena.

Obnova džamije počela je 2003, a projekt još nije završen.

Zbog rušenja vjerskih objekata, Islamska zajednica podnijela je tužbu protiv Republike Srpske, a slučaj je završio u Strasbourgu.

U Bosni i Hercegovini tokom rata srušeno je i zapaljeno 614 džamija. Uništeni su i brojni drugi vjerski objekti, poput mesdžida, turbeta, tekija. Mnogi su nakon rata obnovljeni.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.