Videopriča: Čime Sjeverna Koreja prijeti SAD-u

Povodom 105. rođendana utemeljitelja države Kim Il-sunga u Sjevernoj Koreji održana je vojna parada.

Tokom parade vojnici su marširali, a mogli su se vidjeti tenkovi, sistemi za lansiranje raketa i druge vrste naoružanja.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un veselo je mahao mnoštvu.

Na paradi su pokazane dvije nove vrste interkontinentalnih balističkih raketa na kamionima.

Rakete na podmornicama

“Prvi put su pokazane podmorničke balističke rakete Pukguksong sa dometom većim od 1.000 kilometara, a prikazivanje više od jedne rakete pokazuje da Sjeverna Koreja napreduje na planu postavljanja raketa na podmornice, što je teže otkriti”, rekao je Joshua Pollack, urednik vašingtonskog časopisa Nonproliferation Review.

Ove su rakete prvi put testirane u aprilu 2016, a potom u augustu iste godine.

Raketa ispaljena iz blizine priobalnog grada Sinpa prešla je 500 kilometara prije nego što je pala u more, unutar japanske odbrambene zone.

Raketa srednjeg dometa Pukguksong-2 također je prvi put prikazana na paradi u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja tvrdi da je u februaru uspješno testirala ovu raketu, koja je prešla 500 kilometara prije nego što je pala u Japansko more.

Operativni domet ovog projektila varira između 1.200 i 3.000 kilometara.

Na paradi je predstavljen i borbeni tenk Chonma-ho (“Nebeski konj” – Pegaz), utemeljen na sovjetskom T-62.

Ovaj tenk pretrpio je nekoliko nadogradnji, a verzija predstavljena u aprilu opremljena je oklopom ERA (eksplozivni reaktivni oklop) na kupoli te pasivnim oklopom na prednjem dijelu trupa.

‘Ozbiljna vojna histerija’

Osnovno naoružanje sastoji se od topa kalibra 115 milimetara te puške glatke cijevi 2A20 i mitraljeza kalibra 7,62 milimetra.

Na kupoli je ugrađen protivavionski mitraljez kalibra 14,55 milimetara.

Pjongjang tvrdi da je razvio dalekometnu tehnologiju i prijeti da će lansirati rakete koje mogu pogoditi američko kopno, no stručnjaci vjeruju da još nema potrebnu tehnologiju.

Zvaničnik Pjongjanga zaprijetio je na paradi SAD-u da će na svaku provokaciju odgovoriti odmazdom i poručio kako je “ozbiljna vojna histerija” administracije Donalda Trumpa dosegnula “opasnu fazu, koja se ne može više zanemariti”.

Izvor: Al Jazeera