Oglasi

Videopriča: Bez imigranata ne bi postojali Google, iPhone...

Imigranti su utemeljili 52 posto novih kompanija u Silikonskoj dolini između 1995. i 2005. godine.

Želimo zadržati talentirane ljude u ovoj zemlji, kazao je američki predsjednik Donald Trump.

Glavni strateg Bijele kuće iznio je netačnu tvrdnju da tri četvrtine direktora u Silikonskoj dolini potječe iz Južne Azije ili Azije.

"Želim reći […] da zemlja predstavlja više od ekonomije. Mi smo civilno društvo", kazao je Steve Bannon.

1. Bez imigranata ne bismo imali tanki superkompjuter u uskim farmerkama, zato što je otac Steva Jobsa muslimanski imigrant iz Sirije.

2. Ne biste mogli "listati udesno", besplatno odlagati datoteke na Internetu ili prodavati na online aukcijama, zato što iza kompanija Tinder, Dropbox i eBay stoje i iranski Amerikanci.

3. Ne bi postojao ni Google, zato što je njegov osnivač Sergey Brin izbjeglica iz bivšeg SSSR-a. Aktuelni generalni direktor Googlea Sundar Pichai je iz Indije.

4. Možda bi vam nedostajala obrada teksta u Cloud servisima, ili korištenje Microsoftovih aplikacija na iPhoneu, budući da je Indijac Satya Nadella na čelu Microsofta.

5. Zaboravite automobile budućnosti ili putovanje u svemir, zato što je Elon Musk iz Južne Afrike.

Imigranti su utemeljili 52 posto novih kompanija u Silikonskoj dolini između 1995. i 2005. godine.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.