Videopriča: Američki odgovor na sjevernokorejske rakete

Sjedinjene Države su uspješno ispitale sistem za odbranu od balističkih projektila srednjeg dometa, u okolnostima krize sa Sjevernom Korejom koja je u petak ispalila interkontinentalni projektil i tvrdi da sada može gađati američku teritoriju.

SAD je u nedjelju iz teretnog aviona C17 iznad Tihog okeana ispalio projektil srednjeg dometa koji je presreo sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) postavljen u Aljasci, saopćila je agencija za odbranu od projektila (MDA).

Ispitivanje se događa nekoliko dana nakon sjevernokorejskog ispitivanja interkontinentalnog projektila (ICBM) koje je ovaj put, kako je istaknulo njihovo Ministarstvo vanjskih poslova preko službene novinske agencije KCNA-e, imalo zadaću da “pošalje oštro upozorenje SAD-u koji (…) prijeti sankcijama i čini pritisak na Pjongjang”.

Južna Koreja je nakon sjevernokorejskog testa najavila da će ubrzati postavljanje THAAD-a na svojoj teritoriji, čemu se odlučno protive Sjeverna Koreja i Kina, tvrdeći da će to destabilizirati regiju.

Odnosi s Pekingom

THAAD nije zamišljen za presretanje interkontinentalnih balističkih projektila. Američka vojska za tu svrhu ima drugi sistem, GMD (Ground-based Midcourse Defense) postavljen na Aljasci i u Kaliforniji.

Plan Sjeverne Koreje da postane nuklearna sila velik je problem za Donalda Trumpa koji se ne slaže s Pekingom u vezi s postupanjem prema Pjongjangu.

Američki predsjednik je u više navrata tražio od Kine da obuzda ambicije svog tvrdoglavog susjeda, ali Peking uvijek odgovara da je dijalog jedini način za približavanje stajališta.

Izvor: Al Jazeera i agencije