Videoigre od regije prave novu Skandinaviju

Jose Mourinho je godinama ambasador igre Top Eleven Football Manager beogradskog Nordeusa

Znate li kojem je regionalnom proizvodu, koji koriste milioni ljudi širom svijeta, zaštitno lice čuveni Jose Mourinho? Znate li kako je Hrvatska došla pod lupu globalne javnosti nezainteresirane za ratove i politiku, deceniju prije nego što je serija Igra prijestolja snimana u Dubrovniku? Znate li kome u ruke je otišla prestižna nagrada za vizuelni identitet?

Ako znate odgovore na ova pitanja, velika je vjerovatnoća da ste ljubitelji videoigara, koje se polako, ali sigurno nameću kao ponajbolji regionalni proizvod.

Možda tako neupućenim ne djeluje, ali je regija uveliko prisutna i sve dobija na značaju na svjetskom tržištu videoigara, navodi Nikola Čavić, voditelj poslovnog razvoja (Head of Business Development) beogradskog Nordeusa, što predstavlja granu industrije koja može stvarati nova radna mjesta, ali i predstavljati značajan priliv novca u zemlje Zapadnog Balkana.

Bolja situacija

Croteam djeluje još od 1993. godine, što ukazuje na njihov kvalitet i predanost, iako su se godinama suočavali sa nizom problema, kojih danas u regiji gotovo i da nema.

“Počeci su svima iznimno teški, no nedvojbeno je da se situacija od devedesetih drastično promijenila. Razvojni su se timovi tada susretali s mnogo izazova, kako tehnološke, tako i logističke prirode”, kaže Ladavac.

“Novim je timovima tehnologija danas mnogo dostupnija, tu su brojna gotova rješenja koja olakšavaju uskakanje u game development, a dostupne su im i informacije, savjeti te podrška nas veterana”.

Plasiranje igre na tržište također je lakše, ponajviše zbog programa poput Steam Directa kroz koji svako uz minimalne troškove svoju igru može objaviti na najvećoj platformi za digitalnu distribuciju igara, dodaje Ladavac.

Da ova izjava ne bi djelovala neutemeljenom i prenapuhanom, Čavić podsjeća da je njihovu igru Top Eleven Football Manager preuzelo i igralo gotovo 160 miliona korisnika širom svijeta, što je jednako zajedničkoj populaciji Njemačke i Turske.

Zahvaljujući tome što ovu igru, čiji ambasador je Mourinho, svakodnevno igra četiri do pet miliona igrača, Nordeus je sedam godina u samom vrhu gamerske industrije. Dodatni izvor ponosa za beogradsku kompaniju jeste da su svi uspjesi postignuti vlastitim ulaganjima, odnosno studio je pokrenut vlastitim kapitalom.

Zbog uspjeha njihove kompanije, ali i odličnih rezultata kompanija iz susjedstva, Čavić povlači paralelu sa zemljama Skandinavije.

Male zemlje, veliki uspjesi

“Dovoljno je pogledati te male zemlje, u kojim su formirani razvojni studiji koji već godinama proizvode odlične naslove koji su među najprodavanijim igrama godinama. Mislim da se polako približavamo Skandinaviji, ako već nismo na tom nivou, kada je razvoj i ponuda igara u pitanju. A širom sveta smo već odavno priznati i prihvaćeni”, dodaje.

Alen Ladavac, suosnivač i tehnički direktor Croteama, studija koji je još početkom milenija pažnju javnosti odlično prihvaćene Serious Sama igre, ističe da u regiji ima odličnih stručnjaka sposobnih za velike stvari.

“Talent i sposobnost developera ne određuje geografska lokacija i u tom smislu Hrvatska ni zemlje regije nisu drugačije od velikih zemalja svijeta. Domaći su developeri više nego sposobni biti uspješni, što je i jedan od razloga zašto lako nalaze posao u inozemstvu, u zemljama u kojima, kao i u Hrvatskoj, postoji velika potreba za developerima, no uz bolje uvjete”, kaže on.

Dokaz sposobnosti lokalnih stručnjaka oslikava činjenica da Croteam više od dvije decenije uspješno pravi igre (Serious Sam je, primjera radi, imao više nastavaka), na različitim platformama, gdje su većina uposlenika domaći talenti, a 99 posto svojih proizvoda izvoze.

Što se tiče beogradskog Nordeusa, kompanija upošljava više od 160 ljudi, od kojih su znatna većina domaći stručnjaci, kaže Čavić. Silom prilika su morali “uvesti” stranu radnu snagu, odnosno stručnjake s iskustvom u uskim specijaliziranim oblastima razvoja igra i marketinga, kakvih trenutno nema na tržištu bivše Jugoslavije. Međutim, zahvaljujući transferu znanja, u narednim godinama će i u regiji biti više nego dovoljno domaćih stručnjaka sposobnih za zadovolje potrebe rastuće regionalne gaming industrije, kaže.

Obuka mladih

Zbog toga se i radi sa predstavnicima obrazovnog sektora, kako bi se u školama i na fakultetima izučavali predmeti koji će omogućiti mladim stručnjacima da odmah počnu raditi.

U Bosni i Hercegovini također ima vrsnih stručnjaka, ali postoji i određena količina samokritike, ocjenjuje Andrej Jagar, kreativni direktor Prime Timea, kompanije koja je za igru Wa – The First Dream ove godine na prestižnoj evropskoj konferenciji videoigara Reboot Develop nagrađen u kategoriji Visual Excellence za najbolji vizuelni identitet igre, u konkurenciji timova iz više od 30 zemalja.

“Mislim da još jedino mi iz BiH sumnjamo u sebe. Pričajući sa developerima iz čitavog svijeta, nisam primijetio nimalo ‘gledanja sa visine’ ili bilo čega sličnoga. Svijet je postao globalno tržište, a činjenica da standardi u BiH nisu visoki kao u određenim zemljama može biti prednost u okupljanju ekipe koja broji više od 60 članova”, dodao je Jagar.

Svijet je sada poprilično otvoren i za poslodavce i za one koji nude svoje usluge, što je velika prednost za zemlje regije, koje u drugim granama industrije nailaze na brojne probleme zbog granica i različitih pravila.

“Već na izradi našeg animiranog filma, Birds Like Us, shvatili smo da će biti jeftinije posavjetovati se sa vodećim imenima u industriji, ma koliko zastrašujuće djelovala njihova cijena. To se uvijek pokazalo kao isplativo rješenje. Primjera radi, studio u kojem radim mi je pružio šansu da učim od instruktora iz BlueSkyja, Disneyja, Sonyja i Dreamworksa. To iskustvo mi je omogućilo mnoge odluke na koje ne bih pomislio ili niti bio spreman, a koje su se pokazale kao ispravne”, dodaje Jagar.

Svijet bez granica

Osim što je lakše doći do pomoći u digitalnom svijetu, lakše je svoj proizvod i prodati cijelom svijetu, ističu stručnjaci.

Suosnivač Croteama, Alen Ladavac, navodi da samo plasiranje igre njegovog studija na tržište zbog geografske lokacije nije teže nego da je iz druge zemlje jer digitalno tržište ne poznaje granice.

“No postoje druge stvari koje poslovanje u Hrvatskoj čine izazovnijim nego da se nalazimo, recimo, u Irskoj ili nekoj sličnoj zemlji. Visoki porezi samo su jedna od njih, a tu su i komplikacije s trgovinskim odnosima Republike Hrvatske i SAD-a zbog kojih se moramo dodatno angažirati ako novi hardver ili nešto slično želimo imati onda kad bismo trebali. No nekako uspijevamo, moramo”, kaže on.

Sa sličnim administrativno-tehničkim problemima se susreću i stručnjaci Nordeusa i Prime Timea, ali “sve se to da riješiti u par e-mailova”.

Zbog navedenog, sagovornici Al Jazeere se slažu da je industrija igara prilika za mlade stručnjake da ostanu u svojim zemljama i sebi osiguraju dobar život, bez potrebe da idu “trbuhom za kruhom” na Zapad, kako to svakodnevno čini sve veći broj stanovnika regije.

“Mladima je prije svega potrebna dobra ideja i spremnost na odricanje, rad i trud. Bez toga ništa. No oni koji doista odluče dati svoju dušu u razvoj igara mogu uspjeti i ne moraju odlaziti. Broj razvojnih timova u Hrvatskoj (ali i u regiji) u posljednjih se nekoliko godina višestruko povećao. Mnogo je tu dobrih ideja i kvalitetnih igara, a neke privlače i velike investicije iz inozemstva”, ističe Ladavac.

“U Hrvatskoj od game developmenta može biti kruha. No kao u bilo kojoj industriji, nema ga bez predanog rada”, dodaje on.

Jagar dodaje i da njegov studio ne interesira toliko biografija i diplome, koliko praktično znanje.

“Meni ne znači ništa nečiji fakultet, gdje je šta radio/la, koliko me zanima šta je uradio/la. Demoreel, ARTstation ili YouTube link. Svjedoci smo svakodnevnom ‘napuhavanja’ titula, obaveza ili doprinosa projektima, pa se samo fokusiramo na konkretan rad”, kaže kreativni direktor Prime Timea, kompanije specijalizirane za rad na 3D projektima, poput animiranih filmova ili 3D igara.

Izvor: Al Jazeera