Videoblogeri zarađuju milione na YouTubeu

Za razliku od drugih društvenih mreža, koje uglavnom zarađuju na osnovu svojih korisnika, popularni video kanal YouTube postao je platforma za stvaranje nove generacije milionera, takozvanih modernih medijskih mogula.

To su mladi videoblogeri koji su uspjeli prikupiti milione sljedbenika, a poslovne imperije nekih od njih davno su prešle granice interneta.

Velika je šansa da ipak niste čuli za Alfieja Deyesa koji ima 21 godinu i priča, u suštini, o svemu i svačemu. Radeći upravo to, postao je jedna od najpoznatijih ličnosti u Britaniji.

“Alfie Deyes je dio jednog novog fenomena na socijalnim mrežama poznatog kao video blogging, odnosno, skraćeno vlogging. Koncept je jednostavan: izaberete temu i snimite svoje mišljenje o njoj. Zatim snimak postavite na YouTube i to je to”, javlja Al Jazeerin reporter Emir Nuhanović.

Deyesova opća tema je “Besmislica” – besmislica poput značaja Nutele za kožu vašeg lica. Iako zvuči banalno, njegovi vlogovi imaju blizu 150 miliona pregleda.

Također, Deyes je napisao i knjigu na istu temu, koja je odmah postala bestseler na Amazonovoj listi.

Bitnija je platforma, nego autor

Međutim, analitičari popularnost te forme pripisuju više platformi, nego autoru.

“Na YouTubeu postoji interakcija među korisnicima. Autori poput Alfieja, redovno komuniciraju sa svojim fanovima, preko YouTube kanala, što je prema mom mišljenju, nešto sasvim novo”, smatra Ian Maude, analitičar digitalnih medija.

Novo, ali i veoma unosno.

Primjera radi, Felix Kjellberg, poznatiji kao “PewDiePie”, zarađuje blizu 10 miliona funti godišnje samo od oglašavanja i promovisanja određenih brendova putem svojih vlogova.

Međutim, autori se trude da njihov status naizgled ostane isti.

“Ljudi često pitaju koliko novca zarađujem. Prvo – nepristojno je pitati takve stvari… Drugo, to nije ni bitno… A treće, koliko ja zarađujem nema nikakve veze sa mojim temama. Sve u svemu, to nije nikakva basnoslovna cifra, nego tek toliko da pokrijem svoje troškove”, kaže Alfie Deyes.

Nema sumnje da je tako, ukoliko se troškovi računaju sa šest cifara. Možda ne izgledaju tako, ali ovo su medijski moguli budućnosti.

Izvor: Al Jazeera