Video: Zvuci pucnjave i upad policije u klub u Orlandu

Stanovnik zgrade koja se nalazi nasuprot noćnog kluba u Orlandu, u kojem je ubijeno pedesetero ljudi, snimio je pucnjavu i upad policije u ovaj objekat.

David Ward je izašao na svoj balkon i čuo policajce kako viču ispred kluba te zatim pucnjavu koja je trajala više od dvanaest sekundi. 

Kako je rekao za medije, nakon toga je vidio preživjele koji su trčali kroz njegovo dvorište. 

“Primijetio sam i kako su ljudi odjednom počeli trčati nazad, kada su shvatili da im prijatelji nisu tu”, kazao je. 

Pucnjava je počela u 2:00 ujutro u nedjelju. Policajac koji je došao na mjesto događaja zapucao je u napadača u vrijeme dok je on bio ispred kluba Pulse.

Napadač, identificiran kao Omar Saddiqui Mateen (29), utrčao je u objekat i uzeo taoce. Policijske ekipe kasnije su oklopnim vozilom probile vrata i ustrijelile napadača.

Mateenov otac je kazao da je šokiran vijestima o napadu te dodao kako se njegov sin razljutio jednom prilikom kada je vidio homoseksualce u Miamiju.

Novinska agencija Islamske države Irak i Levant (ISIL) objavila je da je napad izveo borac te grupe, ali američki zvaničnici kažu da nisu vidjeli dokaze koji bi potvrdili tu tvrdnju.

Američki političari i zvaničnici najoštrije su osudili ovaj najsmrtonosniji napad u SAD-u u jednoj pucnjavi, u kojem je također povrijeđeno više od 50 ljudi. 

Predsjednik Barack Obama nazvao ga je terorističkim činom i poručio da se SAD neće prepustiti strahu.

Izvor: Agencije