Video: Žrtve u snježnoj oluji u SAD-u

S
S Anadolu/Betül Yürük

Internetom kruže video snimci ogromne zimske oluje koja je zadesila istočni dio SAD-a, uslijed koje je poginulo najmanje osam osoba.

Turbulentna mješavina kiše, snijega i leda, koja je prvobitno udarila zapadni dio, ostavila je pustoš od juga do sjeveroistoka u četvrtak, a deseke hiljada domova je ostalo bez struje.

Zbog oluje su zatvorene škole, a došlo je i do odlaganja vremena polaska linija gradskog saobraćaja i otkazivanja letova, prenose američki mediji.

U pojedinim dijelovima Pensilvanije i Nove Engleske snijeg je napadao između 15 i 30 centimetara, saopćila je Američka meteorološka služba.

Stranica Poweroutage.us objavila je da je u Indiani, Kentuckyju, Ohiju, Zapadnoj Virginiji, Virginiji, Pensilvaniji i New Jerseyu gotovo 390.000 korisnika ostalo bez struje.

Ovakvi vremenski uslovi doveli su do povećanog broja saobraćajnih udesa u nekoliko saveznih država, u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

CNN navodi da je i u New Yorku bilo ogromnih zastoja uslijed nevremena.

“Prevoz i saobraćaj su ključni u našem gradu. Snijeg viši od osam centimetara prekrio je New York. Ovo je neprihvatljivo. Majke s djecom su blokirane, ljudima nestaje benzina. Ovo je neprihvatljivo, zahtijevamo odgovore”, napisao je jedan korisnik na Twitteru.

U četvrtak je nekoliko sati bio zastoj na mostu “George Washington”, koji povezuje gornji Manhattan s južnim New Jerseyom.

Hiljade policijskih intervencija

Policija New Jerseya je saopćila da je tog dana imala 555 intervencija na poziv zbog sudara vozila i 1.027 intervencija po pozivu zbog udesa u kojima su učestvovali motoristi.

“Ako nije neophodno, nemojte izlaziti napolje, kako bi naše ekipe mogle očistiti puteve. Ako morate napolje, molimo vas da vozite polako”, navodi se u saopćenju policije.

U Pensilvaniji je došlo do incidenta sa školskim autobusima, koji nisu mogli vratiti djecu kućama, uslijed zatvaranja puteva, te su djeca bila smještena u jednom školskom kompleksu, u “uslovima sličnim onima iz skloništa”, sve dok roditelji nisu došli po njih.

Očekuju se još jače snježne padavine i ledena kiša u centralnom dijelu Apalačkih planina, ka sjeveroistoku.

Snijeg se očekuje i na sjeveru Srednjeg Atlantika i u saveznim državama na sjeveroistoku.

Izvor: Agencije