Video: Žrtve u snažnoj oluji u Španiji

Istočnu Španiju su pogodili obilna kiša, ali i snijeg, naleti vjetra brzine 100 kilometara na sat, a na moru su valovi visoki i po 10 metara.

Oluja nazvana “Gloria” i bujice su usmrtili šestero ljudi, a traga se za još četvero, prenosi Beta.

Jedan 25-godišnji Britanac nestao je u utorak sa obale kada su valovi dostigli 13,68 metara u Kataloniji i 14,77 metara na Balearskim otocima, što je rekord u tom turističkom arhipelagu.

“Gloria” je teško oštetila plaže na istoku, posebno u okolini Barcelone.

Jedno od najugroženijih područja je delta rijeke Ebra, važan prirodni park na jugu Katalonije, u koji je more ušlo tri kilometra, navodi Evropska služba Kopernikus, uz fotografije snimljene satelitom.

Jake kiše prijete poplavama

Po španskoj meteorološkoj agenciji AEMET, oluja se počela smirivati, a na snazi su žuta i narandžasta upozorenja u Kataloniji i na Balearima.

Španija je nedavno bila iznenađena bujicama poslije kiše rijetko jakog intenziteta: sedam osoba je u septembru poginulo zbog poplava na jugoistoku, a 2018. godine je 13 ljudi umrlo u nevremenu na Majorci.

MedECC, mreža s više od 600 naučnika iz mediteranskih zemalja, istakla je u studiji objavljenoj u oktobru prošle godine da bi se epizode ​​obilne kiše u regiji mogle povećati za “10 do 20 posto” zbog klimatskih promjena.

“Gloria”, koja je u utorak stigla do Francuske, počela je popuštati uz jaku kišu, što stvara strahovanje od poplave.

Sva skijališta na istoku Pireneja su zatvorena, a iz jednog su evakuirani posjetioci.

Izvor: Agencije