Video: Žrtve u eksploziji pirotehnike tokom vjerske procesije

U eksploziji vatrometne rakete na vjerskoj procesiji poginulo je najmanje osmero ljudi, a 50-ak je ranjeno ispred samog ulaza u crkvu, 145 kilometara od Ciudad de Mexica, objavile su lokalne vlasti.

Eksplozija se dogodila u zoru ispred crkve u Tequisquiapanu, u centralnoj meksičkoj državi Queretaru, gdje su stanovnici organizirali procesiju.

„Nešto se pokvarilo i stvar je eksplodirala“, rekao je novinarima čelnik hitne medicinske službe u toj državi, dodajući kako su poginula dvojica dječaka od 11 i 12 godina.

Ranije tragedije sa pirotehnikom

Na videosnimci koja kruži društvenim mrežama vide se hodočasnici koji uz glazbu idu prema ulazu u crkvu, kada iznenada velika eksplozija izaziva paniku i vrisku ljudi.

Nesreće povezane s pirotehničkom industrijom nisu rijetkost u Meksiku gdje je običaj da se vjerski praznici slave uz vatromet.

Najmanje su 24 osobe poginule u julu u Tultepecu, u okolici Ciudad de Mexica, gdje je velika tržnica pirotehničkih sredstava. Ista je tržnica bila poprište tragične eksplozije u decembru 2016., nekoliko dana prije Božića, u kojoj je poginulo 42 a povrijeđeno 70 ljudi.

Izvor: Agencije