Video: Žestoki sukobi aktivista i hongkonških specijalaca


[Campus TV HKUSU via Storyful]

Prodemokratski orijentisani hongkonški aktivisti sukobili su se u nedjelju s pripadnicima specijalnih snaga u haotičnim neredima koji su izbili u raznim dijelovima grada, dok je policija u punoj opremi tjerala demonstrante kroz mnoštvo zaprepaštenih prolaznika, piše Reuters, prenosi Hina.

Oko podneva je u trgovačkom centru počelo nekoliko mirnih okupljanja. Nekoliko stotina ljudi skandiralo je “Sloboda Hong Kongu”, no kasnije poslijepodne su najzagriženiji aktivisti odjeveni u crno počeli uništavati trgovine i metro stanice te su na gradskim cestama postavili prepreke. 

Podrška mladim demonstrantima

Policija, koja tvrdi da je koristila “minimalnu silu”, na njih je bacila suzavac da bi ih rastjerala, a više desetaka je privela. Na televizijskim snimkama vide se užasnuti kupci kako se sklanjaju, a neki među njima su povrijeđeni.

Ali mnogi među njima su bodrili i pružali potporu mladim demonstrantima.

Hongkonška policija, koja je svojevremeno slovila kao “najbolja u Aziji”, optužena je za korištenje pretjerane sile u obračunu s demonstrantima te je izgubila povjerenje i poštovanje brojnih stanovnika Hong Konga. 

“Hong Kong je nekad bio prosperitetan grad, a sada je postao policijska država. Hong Kong je moj dom i trebali bismo ga zaštititi te pružiti otpor”, smatra 70-godišnjak koji se predstavio prezimenom Hui, Hina prenosi agenciju Reuters.

Hong Kong 1997. vraćen Kini

Učestvovao je u protestima zajedno s grupom 70-godišnjaka na Nathan Roadu. On je zajedno sa starijim demonstrantima poticao mlađe da blokiraju ceste te ih je upozoravao na dolazak policije.

Protivvladine proteste izazvao je u junu prijedlog zakona o izručivanju Kini, koji je u međuvremenu povučen, i zabrinutost da Peking potkopava građanske slobode, ali mnogi mladi takođe su ljuti zbog pretjerano visokih troškova života i nezaposlenosti.

Prijedlog zakona o izručenju omogućio bi da se ljude izručuje u Kinu radi suđenja na sudovima koje kontroliše Komunistička partija, iako Hong Kong ima vlastiti pravosudni sistem.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. po formuli “jedna zemlja, dva sistema” koja garantuje slobode koje nemaju građani matične Kine.

Izvor: Agencije