Video: Završena najsloženija vojna vježba u Hrvatskoj

Izvor: [YouTube/MORH]

Održan je završni dio sveobuhvatnih, združenih, intergranskih vježbi svih jedinica Hrvatske vojske VELEBIT 18 – Združena snaga koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj.

Vježba VELEBIT 18 – Združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i dio rezervnog sastava, a koristi se borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih jedinica OSRH. Mediji je ocjenjuju najsloženijom vojnom vježbom provedenom u Hrvatskoj od rata.

Izvor: [YouTube/MORH]

Početku vježbe prisustvovala je predsjednica Hrvatske i vrhovni komandat Oružanih snaga Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević.

Grabar-Kitarović je kazala kako je Hrvatska vojska “proizašla iz Domovinskog rata i da je građena na njegovim iskustvima, a da joj je danas zadaća čuvati tu baštinu, ali i nadograditi ju novim znanjima i sposobnostima”.

“Ova vježba predstavlja nastavak naših zajedničkih napora u ponovnom podizanju obrambenih sposbnosti koje su predugo bile zanemarivane”, rekla je Grabar-Kitarović istaknuvši kako su odbrambena izdvajanja investicija u sigurnu i stabilnu budućnost Hrvatske, prenosi Defender.

Helikopteri Black Hawk

Ona je podsjetila na predstavljanje helikoptera Black Hawk koje će Hrvatska primiti od Vlade Sjedinjenih Američkih Država te pritom naglasila: “Ta dva helikoptera su jasno priznanje kako smo i od najvećih saveznika prepoznati kao odgovorna članica NATO-a koja daje i više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti poput terorizma”.

Načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov kazao je kako je VELEBIT 18 – Združena snaga nacionalna vježba gdje se provjerava i izvršava misija odbrane zemlje i saveznika.

“Radi se o tradicionalnim zadaćama koje Hrvatska vojska ima i mora biti spremna izvršiti. Ovu vježbu iskoristit ćemo za provjeru određenih doktrina i njihovih dijelova, koncepata, taktika, tehnika i procedura te za provjeru i integraciju novih sposobnosti i novih sredstava poput Panzer haubica, Kiowa, bespilotnih letjelica, komunikacijsko-informacijskog sustava. Vježba se provodi na sve četiri domene ratovanja – more, kopno, zrak i cyber prostor”, rekao je general Šundov.

U kasarni “Josip Jović” smještena je Komanda vježbe – operacije Združena snaga, kao i ekspedicijski kamp Komande za podršku.

Izvor: Agencije