Video: Zastrašujući bijeg iz šume u plamenu

Justin Bilton i njegov otac su automobilom prošli kroz pravi vatreni pakao u pokušaju da se spasu.

Tokom vožnje Justin je snimao njihov prolazak kroz Nacionalni park Glacier, koji je zahvatio požar.

Na snimku se mogu vidjeti zastrašujući prizori plamena koji je prijetio da zahvati i automobil, ali se također može čuti zastrašeni glas sina i te glas njegovog oca na suvozačkom mjestu, koji unatoč paklenim uvjetima ostaje miran i smiruje sina savjetima.

U nekoliko navrata sin govori kako je čitava situacija “luđačka” i kako se brine da će se automobil zagrijati do te mjere da će od vrućine eksplodirati i usmrtiti ih obojicu.

I dok se u glasu sina može čuti strah i panika, otac smirenim glasom uvjerava svoje dijete kako će sve biti u redu i da će proći bez problema, a pojašnjava mu da ne smiju riskirati da ostanu zarobljeni u parku u plamenu.

Čak i u najstrašnijim dijelovima, gdje je vatra u potpunosti presjekla put, otac ne gubi kontrolu i dalje smireno govori šta trebaju činiti.

U snimku se može čuti kako uspaničeni Justin Bilton ponavlja kako se vozilo zagrijava i da će eksplodirati, te se moli Isusu Kristu i bogu da ih spasi, ali njegov otac čak i kada se gotovo ne vidi put od plamena i dima ne gubi kontrolu i smireno daje savjete za prolazak dalje.

U trenucima kada se čini da će uspaničeni vozač dodati gas i brzo projuriti kroz plamen, ali potencijalno i izgubiti kontrolu i skrenuti sa puta, njegov otac ga smireno savjetuje da uspore, kako ne bi napravili grešku.

Ipak, u jednom trenutku im je plamen prepriječio put, što je izazvalo paniku kod sina, a otac smireno govori da će izaći napolje, da ima rukavice i da će im osloboditi put, da se mogu vratiti nazad.

U jednom trenutku se čuje kako sin uspaničenim glasom pita oca šta ako se sruči zapaljeno stablo na njih, dok se neprekidno moli bogu, ali ga otac i dalje smiruje i ohrabruje riječima “Dobro ti ide, dobro ti ide”.

Justin Bilton i njegov otac su se morali vratiti nazad cijelim putem.

Uspjeli su skrenuti pažnju čamcu u prolazu, nakon čega su ih spasili čuvari parka.

Izvor: Al Jazeera i AJ+