Video: Zaplovio najveći američki razarač

Najveći i tehnički najnapredniji razarač američke ratne mornarice je u srijedu napustio brodogradilište ‘Bath Iron Works’ u saveznoj državi Maine.

Razarač pod imenom ‘USS Zumwalt’ ovim započinje tromjesečno putovanje do San Diega u Kaliforniji. Na svom putu će prvo stati u Baltimoreu, radi zvaničnog puštanja u promet, da bi se 15. oktobra zaputio prema San Diegu gdje će biti izvršeno operativno testiranje.

Prvi testovi u decembru 2015. [YouTube/U.S. Navy]

U pripremama za ovu plovidbu i učenju novih tehnologija broda, 147 mornara je prošlo tri godine obuke.

Najnoviji razarač, dug približno 190 metara i težak oko 16.000 tona će biti jedan od najteže naoružanih ratnih brodova u američkoj ratnoj mornarici.

Skupa ‘igračka’ ratne mornarice

Razarač će biti u stanju ispaljivati projektile velikog dometa za kopneni napad koji su tri puta napredniji od ranije korištenih, navodi se na stranici američke ratne mornarice. Također će biti naoružan Tomahawk raketama, torpedima, i takozvanim protiv-podmorničkim projektilima.

Uprkos veličini i teškom naoružanju  razarač nove generacije je navodno 50 puta teže otkriti na radaru nego sadašnje razarače američke mornarice, navodi The Diplomat u svom izvještaju.

Radi se i o jednom od najskupljih projekata u historiji američke ratne mornarice. Prvi razarač Zumwalt-klase će koštati približno četiri milijarde dolara, dok se ‘cijena’ naredna dva razarača ove klase procjenjuje na 2,8 i 2,4 milijardi dolara.

Izvor: Agencije