VIDEO: Zakazala tehnologija za slijetanje na Mars

Snimak testiranja nadzvučnog padobrana [Izvor: YouTube/NASA]

Američka svemirska agencija NASA ni iz drugog pokušaja nije uspjela u ponedjeljak do kraja otvoriti svoj golemi nadzvučni padobran koji je trebao usporiti neku vrstu letećeg tanjira od tri tone koji je dva puta brži od zvuka u cilju budućeg slijetanja svemirskih brodova koji će slati ljude na Mars.

Golemi balon napunjen helijem koji je nosio tanjir počeo je trosatni uspon oko 19:45 sati po srednjoevropskom vremenu (7:45 sati po lokalnom) iz vojne baze Kauai na Havajima, objavila je NASA, čija je televizija direktno prenosila eksperiment.

Ovo je bilo drugo od tri predviđena ispitivanja tehnologije kočenja pri ulasku u atmosferu pod nazivom nadzvučni usporivač niske gustoće (low-density supersonic decelerator, ili LDSD), koja se smatra presudnom za uspjeh budućih misija kojima će se ljude prevoziti na Mars, prenosi Hina.

Kidanje padobrana

U prvom pokušaju, u junu 2014. godine, padobran se pokidao na početku spuštanja.

NASA je zato izmijenila način rada u ovom novom testiranju, ali u ponedjeljak navečer još nije mogla iznijeti pojedinosti o načinu funkcioniranja padobrana, osim da se nije do kraja otvorio, objavio je kontrolni centar.

Jedan brod je trebao izvući tanjir i njegovu crnu kutiju iz mora, kako bi analizirao sve podatke ovog pokusa.

NASA će u utorak u 19:00 sati po srednjoevropskom vremenu održati konferenciju za novinare kako bi iznijela potpune podatke.

NASA u ljeto 2016. godine planira izvesti treće ispitivanje padobrana, koje će prilagoditi ovisno o podacima koje će dobiti ovim neuspjelim pokusom.

NASA je ovu tehnologiju počela testirati 1976. godine s misijom Viking, kojom je na Mars poslala dva omanja robota.

Izvor: Agencije