Video: Vojni avioni Srbije opet iznad Preševa

[Izvor: YouTube / Indeksonline]

Prelijetanje vojnih aviona i helikoptera tema je u medijima i među stanovnicima Preševa i Bujanovca.

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će vojni avioni nadlijetati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadlijetanja vojnih aviona i helikoptera, a posljednji niski prelet vojnog helikoptera iznad Preševa bio je danas.

Portal Indeksonline objavio je snimak u kojem se prikazuje prelet dva vojna aviona iznad Preševa.

Kako prenosi portal Titulli.com, povodom niskog nadlijetanja vojnih aviona predsjednik Općine Preševo Shqiprim Arifi pismeno se obratio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koga je “kao predsjednik općine pitao da u najkraćem roku objasni razloge prelijetanja vojnih aviona s obzirom na to da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa”, prenosi agencija Beta.

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umjesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane, koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su dio uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vježbu “Sadejstvo 2018”, koja je, međutim, već održana na poligonu Pasuljanske livade.

‘Podizanje tenzija’

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da “on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana jer takvim stavom i nepovjerenjem ne doprinosi mirnom i sigurnom životu građana Republike Srbije” nego “podiže tenzije koje jedino mogu nanijeti štetu normalnom životu svakog građanina (Srbije), kao i stanovnicima općine Preševo”.

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi su se put pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kad su u dva preleta, kako navode očevici, “bila tik iznad krovova kuća”, što je izazvalo paniku među građanima.

Tada je Nacionalno vijeće Albanaca u saopćenju “pozvalo i NATO da reaguje u Preševskoj dolini”.

Predsjednik Vijeća Shukri Imeri tada je u izjavi za agenciju Beta naveo da smatra da je “nadlijetanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na sjeveru Kosova i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina”.

Vojne avione u niskom letu mogli su od kraja marta vidjeti i građani Bujanovca, kao i Vranja, a u općini Preševo takvi preleti nastavili su se i danas, kad je oko 10 sati grad nadletio vojni helikopter u niskom letu.

Izvor: Agencije