Video: Vojne vježbe Rusije i Srbije

 

Vojne vježbe Rusije i Srbije [YouTube/Минобороны России]

 

Zajednička letačko-taktička vježba pripadnika avijacije Ruske Federacije i Vojske Srbije “BARS 2016” održava se na vojnom aerodromu Batajnica, nedaleko od Beograda, od 9. do 15. oktobra, javila je Radiotelevizija Srbije.

Riječ je o nastavku prošlogodišnje zajedničke vježbe održane u ruskom gradu Astrahanu, a vježbu je 9. oktobra službeno najavilo rusko ministarstvo odbrane, ne precizirajući datum početka ni mjesto održavanja, što nije objavilo niti ministarstvo odbrane u Beogradu, prenosi Hina.

Srbijansko ministarstvo obrane u četvrtak je samo kratko izvijestilo da će “u okviru vežbe BARS 2016 danas od 18 do 21 sat helikopteri Vojske Srbije izvršavati letačke zadatke na potezu Višnjica Vojnomedicinska akademija, s više uzastopnih sletanja i poletanja s heliodroma VMA”.

Kontrola i zaštita

Kako je javio RTS, mješovite letačke posade uvježbavaju kontrolu i zaštitu zračnog prostora, borbeno traganje i spašavanje.

Piloti ruske i srbijanske avijacije zajedno s timom Specijalne brigade Kopnene vojske uvježbavali su izvršavanje zadataka u vanrednim situacijama i pružanje pomoći civilnom stanovništvu na avionima “MIG 29”, “MIG 21”, te helikopterima koji su kupljeni u Rusiji ove godine.

Prva zajednička rusko-srbijanska vježba u historiji dviju država, nazvana SREM 2014, održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume, a uvježbavane su protuterorističke operacije.

U okviru vježbe BARS 2016. organizirana su i predavanja i stručne rasprave o upotrebi i održavanju letjelica.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne saradnje Srbije i Ruske Federacije, a od 2012. je održano nekoliko vježbi s ruskom vojskom, podsjetila je RTS, navodeći da su prošle godine od 24 vježbe sa stranim partnerima, samo dvije bile s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Izvor: Agencije