Oglasi

Video: Vještačka koža mijenja boju uz pomoć nanomašina

Naučnici sa Univerziteta u Cambridgeu koriste mikroskopski male robote kako bi stvorili vještačku kožu koja mijenja boju na svjetlu.

[YouTube/Cambridge University]

Naučnici sa Univerziteta u Cambridgeu koriste nanomašine - mikroskopski male robote, kako bi stvorili vještačku kožu koja mijenja boju na svjetlu, piše portal CNET.

Materijal se sastoji od sićušnih čestica zlata obloženih u polimernu školjku koje se zatim stavljaju u mikroskopske kapljice vode u ulju.

Kada su izložene toploti ili svjetlosti, čestice se spajaju i boja kože se mijenja, prenosi Beta.

Naučnici su modelirali dizajn kože prema koži životinja poput kameleona i sipa, koje mogu da promijene boju zbog hromatofora koji se nalaze u njihovoj koži.

Naučnici su modelirali dizajn kože prema koži životinja poput kameleona i sipaEPA

Boja se određuje udaljenošću čestica. Ako se nanočestice rašire, bit će crvena, a ako su spojene, izgledaju tamno plavo.

Za sada, s obzirom da su istraživači razvili samo jedan sloj, koža se može promijeniti samo u jednu boju.

Dodavanjem više slojeva promjena boje kože bi mogla biti dinamičnija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.