Video: Uspješno lansirana raketa za istraživanje Marsa

Izvor: [European Space Agency]

Ruska raketa-nosač tipa Proton, sa sondom za ispitivanje tragova plina na Marsu i modulom za spuštanje Schiaparelli, u ponedjeljak je uspješno lansirana sa kosmodroma u kazahstanskom Bajkonuru, izvijestile su agencije.

Lansiranje je obavljeno kako je planirano, u 10:31 sati, u okviru evropske misije ExoMars 2016 (Exobiology on Mars) u saradnji s Rusijom.

Evropa i Rusija su krenule u novu marsovsku avanturu, u kojoj će na Crvenu planetu pokušati spustiti modul Schiaparelli te posebnom sondom analizirati atmosferske plinove u potrazi za oblicima života.

Sjedinjene Američke Države su odustale od lansiranja zbog nedostatka sredstava, pa se Evropska svemirska agencija udružila s ruskom agencijom Roscosmos.

Ulazak u atmosferu Marsa

Nakon više neuspjelih pokušaja u posljednjih nekoliko godina, misija ExoMars 2016 krenula je u ponedjeljak iz Bajkonura.

U okviru misije bit će analizirana atmosfera Crvene planete i testiran Schiaparelli, što će stručnjacima omogućiti provjeru tehnologije za ulazak u atmosferu Marsa, različitih etapa kočenja i spuštanja u atmosferi te spuštanje na površinu planete, saopćila je ESA.

Misiju ExoMars, koju čine gotovo tri tone teška sonda Trace Gas Orbiter i modul za “ulazak, spuštanje i ateriranje”, koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, italijanskom astronomu iz 19. stoljeća, u svemir je ponijela ruska raketa-nosač tipa Proton.

Ako sve prođe dobro, nakon sedmomjesečnog putovanja i pređenih 496 miliona kilometara, EDM će se 16. oktobra odvojiti od sonde te se tri dana nakon toga spustiti na Crvenu planetu.

Izvor: Agencije