Video: Uspješan test prvog postsovjetskog aviona

 
YouTube/IRKUT Corporation

Rusija je napravila svoj prvi post-sovjetski putnički avion MC-21 te ga uspješno testirala, objavila je agencija Reuters.

Dok je pod zapadnim sankcijama zbog stanja u Ukrajini, Rusija je krenula u proizvodnju vlastitih letjelica, koje su, kako navode, superiorne u odnosu na zapadne proizvođače.

U saopćenju koje je objavljeno u nedjelju, Irkut Corporation i državna kompanija, u čijem je vlasništvu, United Aircraft Corporation, navodi se kako je MC-21-300 model uspješno izveo let dug 30 minuta na visini od 1.000 metara i brzini od 300 kilometara na sat.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nazvao generalnog direktora Olega Demčenka da mu čestita na uspjehu, koji je nazvao “izuzetno važnim događajem”.

Veliki broj ugovora

Putnički avion sa dva motora će biti proizveden u dva modela – MC-21-300, koji će imati od 160 do 211 mjesta, i nešto manji model MS-21-200, sa 130 do 165 mjesta.

Proizvodnja će početi u naredne dvije godine, a Rusi tvrde kako već imaju veliki broj ugovora s domaćim i stranim aviokompanijama.

Ruska kompanija tvrdi kako već sad ima čvrste narudžbe za 175 aviona, i to unaprijed plaćene.

Državna vojna kompanija Rostec, kojom upravlja Putinov blizak prijatelj i saveznik Sergej Čemezov, već je naručio 85 aviona, a 50 aviona će biti iznajmljeno kompaniji Aeroflot.

Izvor: Agencije