Video: Uragan Michael opustošio Floridu

Uragan Michael je treća najsnažnija oluja koja je ikada pogodila američko kopno (EPA)

Uragan Michael, treća najsnažnija oluja koja je ikada pogodila američko kopno, nastavio se u četvrtak kretati u smjeru sjeveroistoka i očekuje se da će, iako je oslabio, snažnim kišama pogoditi Georgiju i Sjevernu i Južnu Karolinu nakon što je teško poharao sjeverozapadnu Floridu.

Hina prenosi da je na Floridi poginuo jedan muškarac kada mu je na kuću palo stablo, a u Georgiji je poginula djevojčica čiju je kuću pogodio vjetrom nošen otpad.

Michael je Floridu pogodio u srijedu kao uragan četvrte kategorije s vjetrovima koji su puhali brzinom od 250 kilometara na sat. Riječ je o najsnažnijem uraganu koji je pogodio Floridu u zadnjih 80 godina. Međunarodna svemirska stanica (ISS) zabilježila je snimke uragana iznad te savezne države.

Uragan je krećući se prema Georgiji ipak oslabio. Rano u četvrtak postao je tropska oluja s vjetrovima brzine 96,5 kilometara na sat.

Na Floridi, u Alabami i Georgiji bez struje je rano u četvrtak bilo više od 700.000 kuća i firmi. Hiljade ljudi noć su provele u skloništima.

Vanredno stanje

Guverneri Sjeverne i Južne Karoline pozvali su građane da se pripreme za jaku kišu i olujne vjetrove. To područje prije manje od mjesec dana pogodio je uragan Florence.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje za cijelu Floridu što je omogućilo slanje savezne pomoći.

U pomoć je poslano lbizu 3.500 vojnika floridske Nacionalne garde i 1.000 spasilaca. Pentagon je poslao više od 2.200 vojnika, helikoptere, čamce i drugu opremu.

Izvor: Agencije