Oglasi

Video: Uposlenici saudijskog konzulata snimljeni kako spaljuju dokumente

Snimak je objavila turska televizijska mreža A Sabah i na njemu se vide uposlenici kako spaljuju dokumente dan nakon Khashoggijevog ubistva.
Khashoggi je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u IstanbuluEPA

Na Tweeter profilu Daily Sabaha objavljen je video snimak turske televizijske stanice A Haber na kojem se vidi kako su uposlenici konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu spaljivali dokumente dan nakon što je ubijen novinar Jamal Khasoggi.

Snimci su navodno zabilježeni u okruženju konzulata, u kompleksu Levent u Istanbulu, a prikazuju trojicu muškarca koji pale papire u kontejneru za smeće.

Operativac iz 15-članog tima koji se sumnjiči za smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija vidi se obučen u Khashoggijevu odjeću na snimcima koje su nadzorne kamere u Istanbulu zabilježile na dan kada je novinar ubijen, javio je CNN, pozivajući se na visokog turskog zvaničnika.

Američka televizija došla je do, kako navodi, ekskluzivnih snimaka nadzornih kamera u okviru istrage turske Vlade, a na kojima se vidi kako dotični muškarac u Khashoggijevoj odjeći, s lažnom bradom i naočalama, izlazi iz konzulata na zadnja vrata, četiri sata pošto je u konzulat ušao na glavna vrata.

„Lažni Khashoggi“

Isti čovjek je viđen u Khashoggijevoj odjeći, navodi turski zvaničnik, u čuvenoj Plavoj džamiji samo nekoliko sati pošto je novinar viđen kako ulazi u konzulat 2. oktobra, kada je, zapravo, posljednji put viđen živ.

Neimenovani turski zvaničnik je "lažnog Khashoggija" identificirao kao Mustafu al-Madanija, za kojeg je naveo da je član "odreda smrti poslanog da ubije novinara u saudijskom konzulatu tokom posjete koju je zakazao da bi dobio dokumenta za planirano vjenčanje".

Khashoggi je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.