Video: Uhapšen penjač na Eiffelov toranj

Policija i vatrogasci stigli su na lice mjesta pošto je neidentifikovani muškarac nastavio da se penje uz toranj (EPA)

Eiffelov toranj je zatvoren i evakuisan iz predostrožnosti, nakon što je uočen muškarac koji se penje na toranj, saopštili su zvaničnici. 

“Muškarac koji se popeo na toranj je uhapšen. Radi se o muškarcu u četrdesetim godinama. Ušao je normalno u toranj, a počeo se penjati sa drugog nivoa”, potvrdila je glasnogovornica kompanije koja upravlja Eiffelovim tornjem.

Policija i vatrogasci stigli su na lice mjesta pošto je neidentifikovani muškarac nastavio da se penje uz toranj, prenosi NBC News pozivajući se na zvaničnike Eiffelovog tornja i pariško tužilaštvo. 

Sudeći po fotografijama i videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama, penjač je stigao vrlo blizu cilja.

Francuske vlasti odlučile su zatvoriti na desetke muzeja, turističkih lokacija i prodavnica u početkom decembra, uključujući i Eiffelov toranj i muzej Louvre, u strahu od ponavljanja nasilnih protesta koji su se dogodili sedmicu ranije u Parizu, poručili su tada zvaničnici.

Zatvoren zbog „žutih prsluka“

“Ne možemo riskirati kada znamo kolika je prijetnja”, kazao je tada ministar kulture Franck Riester te dodao kako su krajnje desni i krajnje lijevi demonstranti planirali oteti proteste “žutih prsluka”.

Muzeji Louvre, Orsay, dvije poznate opere i Grand Palais bili su među zatvorenim lokacijama, samo sedmicu dana nakon što su demonstranti uništili dio imovine na Slavoluku pobjede.

Eiffelov toranj je bio zatvoren zbog protesta, napomenuli su iz SETE, koja održava toranj, naglasivši kako ne mogu osigurati sigurnost za posjetitelje i turiste.

Izvor: Agencije