Video: Udarao u automobile, otimao vozila, ubo prolaznika…

Izvor: [Facebook/Ahmed Jay]

Neidentificirani Australac zabio se džipom u automobil sidnejske policije, oteo kombi obližnjeg supermarketa i taksi, nalijetao na druge automobile i ranio nožem prolaznika, a potom izvršio samoubistvo pred policajcima.

Dramatični niz događaja, za koji policija kaže da nema veze s terorizmom, počeo je kada je policija pokušala zaustaviti džip jer nije imao registarske tablice, prenosi Reuters.

Vozač (24) je tada džip zabio u policijsko vozilo, zatim oteo dopremno vozilo supermarketa sedam kilometara odatle i vozio gradom 20 kilometara do predgrađa u blizini aerodroma, udarajući u više automobila na tom putu.

Napadač poznat policiji

Vozač je pokušao ukrasti još jedno vozilo, pri čemu je ubo nožem prolaznika koji ga je pokušao zaustaviti, prije nego što je ukrao taksi vozilo.

Policija je, na kraju, zaustavila napadača za volanom taksija i pokušala ga onesposobiti elektrošokom, ali je muškarac tada sam sebi zabio nož u grudi i preminuo na licu mjesta.

Izvor: [Facebook/Intisar Hourani]

“Napadač nije pokušavao namjerno naškoditi ljudima”, rekao je novinarima u Sydneyu pomoćnik komesara policije Mick Fitzgerald.

Prema njegovim riječima, taj muškarac je pokušao učiniti sve kako bi izbjegao hapšenje, a njegovi postupci, posebno kada je ubo nožem nedužnu osobu, postupci su osobe za koje policija vjeruje da je imala mentalne zdravstvene probleme.

Policija nije identificirala napadača, niti je iznijela detalje o incidentu.

Fitzgerald je rekao da je napadač bio poznat policiji, ali da nije imao “značajnu kriminalnu prošlost”.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se muškarac u bež košulji i kačketu kako gestikulira tražeći od taksiste da izađe iz vozila, a onda sam ulazi u crveni taksi i odlazi.

Izvor: Agencije