Video: Ubijeni napadači na vojnu bolnicu u Kabulu

 

Više od 38 ljudi je ubijeno, dok ih je najmanje 70 ranjeno u napadu na vojnu bolnicu u Kabulu, za koji je odgovornost preuzeo ogranak grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćilo je Ministarstvo odbrane Afganistana.

General Dawlat Waziri rekao je da su snage sigurnosti u potpunosti preuzele kontrolu nad bolnicom i da su sukobi okončani, prenosi AP.

Napad je izveden na bolnicu koja se nalazi u blizini ambasade SAD-a u Kabulu, u diplomatskoj četvrti pod jakim osiguranjem, nakon čega su uslijedili višesatni sukobi.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana Sediq Sediqqi izjavio je da je poslije skoro šest sati vatrenih okršaja “okončana operacija” sigurnosnih snaga te zemlje u vojnoj bolnici u prijestolnici Kabulu u koju su danas upali naoružani napadači.

Grupa ISIL preuzela je odgovornost za napad koji je počeo eksplozijom ispred ulaza u bolnicu Sardar Daud Khan u naselju Wazir Akbar Khan u centru Kabula.

Trojica napadača s automatskim puškama i ručnim bombama zatim su ušli u okrug bolnice.

Prerušeni napadači

Napadači, prerušeni u ljekare, zauzeli su pozicije na višim spratovima bolnice i bore se protiv specijalaca, kazali su zvaničnici.

Izvor: YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Dawlat Waziri rekao je za Al Jazeeru da je nekoliko napadača ušlo u bolnicu, najveću te vrste u Kabulu.

„Naše snage sigurnosti na mjestu događaja bore se protiv napadača, pazeći da ne izazovu civilne žrtve. Situacija je teška“, rekao je Waziri, dodavši da je u borbama ubijen jedan napadač.

Zaposlenik bolnice je kazao Reutersu da je vidio jednog napadača, prerušenog u ljekara, koji puškom AK-47 ubija najmanje jednog pacijenta i jednog radnika bolnice.

Naselje Wazir Akbar Khan je jako čuvano, jer se tamo nalazi nekoliko institucija i ambasada. Niko nije preuzeo odgovornost za napad. 

Izvor: Al Jazeera i agencije