Video: U odronu u švicarskim Alpama nestalo 14 ljudi

Četrnaestero ljudi je najvjerovatnije izgubilo život u švicarskim Alpama, u naletu nesvakidašnje blatne bujice koja se sručila sa planine uništivši dio sela Bondo, blizu italijanske granice, saopćila je policija u četvrtak.

Za osmero njemačkih, austrijskih i švicarskih izletnika “za sada se ne zna gdje su”, navodi policija kantona Graubuenden.

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je među nestalima bračni par.

Švicarski list Blick piše da se, također, ne zna za četvero Nijemaca i dvoje Švicaraca.

Osim toga, u nesreći se izgubio trag još petero ili šestero osoba, rekao je načelnik policije Graubuendena Andrea Mittner na konferenciji za novinare, pozivajući se na izjavu člana njihove porodice.

Lociranje nestalih iz zraka

Mittner je dodao se ta informacija još provjerava.

Potraga je pojačana tokom noći i vlasti su uspostavile zonu zabrane letenja u krugu od pet kilometara kako bi olakšale posao spasilačkim ekipama koje pokušavaju locirati “alpiniste”.

Blick piše, prenoseći izjavu glasnogovornika policije, da područje nije u cijelosti prekriveno mobitelskim signalom.

“Nadamo se da je to razlog zbog kojeg nismo mogli stupiti u vezu s nestalim osobama”, rekao je glasnogovornik Markus Walser.

“Spasioci sada pokušavaju locirati alpiniste iz zraka na tom području”, dodaje policija.

Nesreća se dogodila u srijedu u 9:30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Golema količina stijena i blata, koja se procjenjuje na četiri miliona kubnih metara, odlomila se sa Piza Cengala i sručila u dolinu iza seoca Bonda, blizu italijanske granice, rekao je Martin Keize iz Uprave za šume i prirodne katastrofe kantona Graubuendena.

Policija je odmah pristupila evakuaciji sela, u slučaju da se dogode drugi odroni i blatne bujice.

Evakuirano je stotinjak ljudi, neki od njih helikopterom.

Uništeno 12 zgrada

Evakuirana su i dva planinarska doma.

Oštećeno je i uništeno 12 zgrada, među kojima pet u Bondu, navodi policija.

Za saobraćaj je zatvorena i glavna cesta iz Stampe u Castasegnu, na jugu kantona.

Na videosnimci nesreće vidi se golema blatna bujica, koja se poput lavine obrušava sa padine i uništava sve na svom putu.

Švicarska seizmološka služba navodi da je rušenje kamenja i stijena koje je potaknulo blatnu bujicu bilo tako snažno da je izazvalo “vibracije” koje su seizmografi zabilježili u “čitavoj Švicarskoj”.

Događaj je trajao oko minute i bio je snage zemljotresa magnitude 3.

Vlasti su godinama “očekivale ovakvu nesreću”, budući da je obrušavanje stijena na tom području zabilježeno još 2011, 2012, 2016. i 21. augusta 2017. godine, piše na mrežnoj stranici švicarske seizmološke službe.

Izvor: Agencije