Video: U Melbourneu komemoracija za žrtve terorističkog napada


[Anadolija]

U australskom Melbourneu u petak navečer održana je komemoracija za žrtve terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Komemoraciji su, osim muslimana koji žive u tom gradu, prisustvovali brojni građani neislamske vjeroispovijesti, prenosi Anadolija.

Nakon čitanja ajeta iz Kur'ana prisutnima su se obratili zastupnici Maria Vamvakinou i Frank McGuire te turski ataše za društvena pitanja u Melbourneu Nuh Arslantas.

Arslantas je istakao da će teroristički napad na Novom Zelandu zasigurno ostati crna mrlja u historiji čovječanstva.

Naglasio je da svi ljudi moraju odlučno zauzeti stav protiv terorizma.

“Terorizam se mora osuditi bez obzira na to od koga dolazio. Mora biti iskorijenjen. Džamije, sinagoge, hramovi i crkve sveta su mjesta”, rekao je Arslantas.

‘Terorizam nas neće uplašiti’

Vamvakinou je poručila da se muslimani ne trebaju bojati.

“Postoje mnogi koji vas istinski podržavaju. Naša zajednica vrlo je snažna. Svi smo uz vas, kao i uvijek”, rekla je ta federalna zastupnica.

McGuire je izjavio da terorizam neće uplašiti građane Australije.

“Nakon ovoga ćemo biti još snažniji i zajedno ćemo nastaviti živjeti. To je, ustvari, uvijek i bila vizija Australije”, rekao je McGuire.

U terorističkom napadu izvedenom prošlog petka u džamijama Al Noor i Linwood u Christchurchu ubijeno je 50 osoba i još toliko ranjeno.

Izvor: Agencije